Există posibilitatea de a schimba notarul după deschiderea unei proceduri succesorale? Notarul cu care am comunicat pe email (domiciliul tatălui meu decedat era în altă localitate decât cea în care locuim noi moștenitorii) mi-a spus că îmi poate comunica un cost al succesiunii după ce trimit documentele scanate și face o serie de verificări.
Costul comunicat ulterior ni s-a părut foarte mare comparativ cu valoarea de piață a singurului imobil aflat în masa succesorală (raportat la un calculator al tarifului minim garantat este cel puțin dublu),
Nu mi s-a explicat de la început ce presupune întreaga procedură, iar eu în necunoștință de cauză nu am știut ce să întreb.
Faptul că este deschis un rol pe acest cabinet notarial mă obligă să accept tariful stabilit de notar? Iar dacă un alt notar acceptă ulterior să preia dosarul (nu exista niciun document în format fizic), ce anume trebuie achitat notarului inițial?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Păi dacă ați comunicat doar pe email, este posibil nici sa nu fie înregistrată cauza succesorala pe rolul biroului notarial respectiv.
In eventualitatea in care dosarul a fost înregistrat, puteti solicita transferul dosarului succesoral către un alt notar, daca cel dintâi este de acord să predea cauza succesorala, iar cel de-al doilea este de acord să o preia.
Transferul operează cu acordul și prin intermediul Camerei Notarilor Publici.
Notarului inițial trebuie să îi achitați contravaloarea verificărilor efectuate și consultația.
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns.
Cauza eu zic că este înregistrată pentru că am depus o cerere pe care am trimis-o scanată și am ajuns la punctul la care urma să facem programarea semnării.
I-am scris doamnei notar că suma mi se pare mare (am comparat cu taxele pentru un imobil de valoare mare aflat în orașul semnării și taxele din orașul în care locuiesc - unul unde imobilele au valoare de piață mai mare) și mi-a comunicat că acestea sunt taxele.
Înțeleg că nu există un plafon maxim pentru onorariul practicat și că fiecare poate cere cât consideră pentru serviciile sale, lucru care mi se pare normal daca este comunicat în mod transparent. Urmează să decidem ce facem în continuare.
Da, dar nu e numai onorariul notarial.
Este și tv-ul și impozitul de 1% din valoarea masei succesorale (daca au trecut mai mult de 2 ani de la decesul persoanei) și contravaloarea certificatului de sarcini /extrasului de Carte Funciară și taxa de intabulare si contravaloarea verificarilor efectuate la Registrele Naționale Notariale, a declarațiilor de acceptare/renunțare, a copiilor legalizate după documentele de la dosar si actul de lichidare.
Schimbare notar
Mircea400
Buna ziua. Mama mea vrea sa faca o dezbatere de mostenire. Am fost impreuna la un notar public, ales de noi si acolo am aflat ca nu putem face formele legale ... (vezi toată discuția)