avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire locuinta de la parinte decedat in calitate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire locuinta de la parinte decedat in calitate de copil ...

Mostenire locuinta de la parinte decedat in calitate de copil unic.
Unei cunostiinte i-a murit tatal si este interesata care este procedura de urmat pentru dobondirea dreptului de succesiune.
Mentionez ca respectivul era divortat si nu mai avea alti copii.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Andreea Dana Fodor , Avocat 16:00, 2 Iulie 2021
In primul rand, ar trebui sa meargă cu actele de proprietate la mai multi notari, pentru a-i face un calcul estimativ al taxelor. Uneori diferă destul de mult.

După ce este ales notarul public (competenta aparține aceluia din raza ultimului domiciliu al defunctului) trebuie sa se prezinte în fata acestuia cu certificatul de deces, actele de proprietate și certificatul sau de naștere (care sa ateste că este copilul defunctului). Daca aceasta cunoștință și-a schimbat numele în urma căsătoriei, mai trebuie adus și certificatul de căsătorie. Ulterior se vor obține Anexa 24 și un certificat fiscal, dar il va îndruma notarul cu privire la procedurile acestea.

Apoi se va înregistra dosarul succesoral pe rolul biroului notarial, va da o declarație de acceptare a succesiunii și va fi necesar să aducă 2 martori care să-l fi cunoscut pe defunct și să poată confirma că nu mai avea niciun alt copil.

După toate acestea, se eliberează certificatul de moștenitor, achitandu-se onorariul notarului, tarif pentru intabulare (daca este cazul), impozit pe transferul proprietății (daca se dezbate succesiunea la mai mult de 2 ani de la deces).
Alte costuri ar mai fi legate de plata contravalorii declarației și de verificările in registre notariale, dar acestea doua se încadrează în aprox 200 lei.
Ultima modificare: Vineri, 2 Iulie 2021
Andreea Dana Fodor , Avocat
Nu cred ca o sa fie mari probleme ea este inscrisa si in evidenta blocului cartea blocului sau cum i se zice.
Mai trebuie sa aduca si martori pe langa acte?
Marea ei problema este ca fiind toate utilitati pe numele tatalui nu poate sa renunte la unele sau le schimbe cu altele mai avantajoase.
Ultima modificare: Vineri, 2 Iulie 2021
alina_25, utilizator
Da, așa prevede procedura notariala, sa aducă 2 martori (cunoștințe, vecini etc).

Abia după ce obține certificatul de moștenitor se poate duce la furnizorii de utilități și discuta.

Ar mai exista posibilitatea sa obțină un certificat de calitate de moștenitor, care atesta drepturile sale și nu face referire la masa succesorala, dar tot trebuie respectata procedura cu cei doi martori si tot va fi necesar că ulterior sa obțină un certificat de moștenitor pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra imobilului. Avantajul lui ar fi că ar costa mai puțin acum, dar per total, ați ajunge la un onorariu mai mare.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Cu plăcere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mariafarau@yahoo.com mariafarau@yahoo.com Buna ziua. Am si eu o intrebare. Ce acte trebuie si care sunt demersurile pentru succesiune in urma decesului parintilor . (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune yoannacri yoannacri mi-a murit tata-l si as dori sa fac succesiunea sunt unicul copil ce acte imi trebuie si unde se fac demersurile necesare (vezi toată discuția)