avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Evitare proces penal in caz de accident rutier cu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Evitare proces penal in caz de accident rutier cu vatamare

Buna ziua,

Am avut un accident rutier cu vatamare din culpa (sunt fara antecedente), in urma careia o doamna de varsta a doua pe trotineta a fost internata si operata la umar. Spitalizarea doamnei a durat o zi, astfel incat a primit in prima faza concediu medical de 3 saptamani care ulterior se poate dubla/tripla. Ea urmeaza sa depuna declaratie la politie. Doamna a primit o copie dupa polita de asigurare insa nu a deschis dosar de daune. Din cate stiu ea inca nu are CML, astfel ca inca nu se stie cate zile de ingrijiri medicale o sa primeasca.

Intrebarile mele sunt:
- cand poate sa obtina certificatul medico legal inainte sau dupa depunerea declaratiei la politie, si cine il solicita? (Doamna sau agentul de la politie care are dosarul)
- ea v-a dori despagubiri materiale (spitalizare si recuperare) si morale pe care din cate stiu le poate solicita de la compania de asigurari la care am RCA (consider ca este cel mai bun de pe piata). Cand ar fi corect sa deschisa dosar de daune inainte sau dupa ce depune plangere la politie?
- daca depune plangere la politie si are mai putin de 90 de zile de ingrijiri medicale atunci se claseaza procesul penal automat? Acest incident nu apare in cazier daca este procesul penal clasat?
- daca are mai mult de 90 zile de ingrijiri medicale, cum ar trebui procedat sa evit sa am cazierul afectat de procesul penal? Tinand cont ca ea oricum v-a primi despagubire de la asigurator.
- cum as putea obtine ca doamna sa intelege sa nu depuna plangere penala (cred ca la politie ar urma s-o faca), dar isi rezerva dreptul pentru pretentii civile? Cum ar trebui sa procedez?

Va multumesc de ajutor!
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2022
Nils69, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nils69 , utilizator 14:49, 6 Mai 2022
Poate obtine CML singura inainte de depunerea plangerii, daca depune plangere, se solicita de politie.
Daca in CML nu o sa aiba peste 90 de zile de ingrijiri medicale sau o alta consecinta prev. de lege, se dispune clsarea.
Angajati-va avocat specializat in astfel de cauze si stabiliti impreuna strategia apararii.
Va multumesc de raspuns. Apreciez enorm ajutorul acordat!

Daca imi puteti da informatii referitor la:

1. Daca se dispune clasarea acesta nu apare sub nici o forma in cazier, corect?

2. Exista o limita de timp in care trebuie anuntat compania de asigurari? Din cate stiu trebuie sa fie instintat asiguratorul in maxim 5 zile (de ex. Allianz) de la producerea accidentului, insa aceasta limita de timp a fost depasit. Poate sa astepte pana aduna toate documentele necesare si doar dupa sa sune la asigurator?

3. Care ar fi optiunile posibile daca o sa se puna in miscare procesul penal ca sa evit in totalitate sa ajung sa inceapa procesul sau mai rau se ajunga la o decizie nefavorabila (chiar si agentul de politie mi-a spus ca nu a fost ceva grav, doamna doar neputand sa se opreasca a cazut si s-a lovit, insa eu am fost iesit cu duba sa ma asigur, find mai mare am iesit mai mult intersectie, considerandu-se neacodare de prioritate). Stiu recomandati sa fiu asistat de un avocat, care din cate stiu costa destul de mult, insa va rog sa imi propuneti cateva optiuni, nu stiu poate sa-i ofer bani si sa semnam la notar ca renunta la procesul penal (nu stiu cum se formuleaza corect), sau orice altceva ca sa-l ajungem sa renunte la plangere. Ce alte forme mai sunt?

Va multumesc pt ajutor!!!
Inca o intrebare: in caz ca este sub 90 de zile CML, eu ce obligatii mai am, trebuie sa mai dau alta declaratii decat cel pe care l-am dat la politie? Ce alte lucruri trebuie sa efectuez daca doamna continua procesul de recuperare cu asiguratorul, care este un proces civil. Aici trebuie sa mai particip?
Buna ziua, in CML doamna are 27 de zile trecut, am vorbit cu ea si pare ca-si v-a angaja avocat ca sa isi recupereze banii de la asigurator. Eu sper ca v-a primi cat isi doreste, insa daca i se ofera prea putin o sa depuna plangere penala. Intrebarile mele sunt:

Eu ar trebui sa-mi angajez in aceste conditii avocat sau nu e nevoie?

Dosarul se claseza sau incepe un proces penal daca ea v-a depune plangere penala?

Ce se intampla daca doreste mai multi bani decat ai ofera asiguratorul sa-i ofer si eu bani in plus? Ce suma ar putea oferi asiguratorul (aprox), ca sa stiu ce suma sa-i ofer in plus?

Va rog frumos sa ma sfatuiti.

Va multumesc!

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Poate obtine CML singura inainte de depunerea plangerii, daca depune plangere, se solicita de politie.
Daca in CML nu o sa aiba peste 90 de zile de ingrijiri medicale sau o alta consecinta prev. de lege, se dispune clsarea.
Angajati-va avocat specializat in astfel de cauze si stabiliti impreuna strategia apararii.

Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
Nils69, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vătămare corporală în urma unui accident auto, îngrijiri medicale mai mult de 90 de zile. care este procedura de împăcare între autor și victimă? elena.constantin elena.constantin Am produs un accident rutier banal din care a rezultat o victima. Aceasta a necesitat 3 saptamani internare, timp in care a avut o operatie. Au trecut cateva ... (vezi toată discuția)
La certificatul medico-legal se ia in considerare si o a doua spitalizare? user4321 user4321 Am fost implicat recent intr-un accident de masina in care am fost considerat vinovat pentru ca nu m-am asigurat cand am schimbat banda. Dupa intrarea pe banda ... (vezi toată discuția)
Vătămare corporală grava Alexandra chitu Alexandra chitu La cate zile dupa cel de al 2 lea RMN politia are obligatia sa înainteze dosarul penal întocmit,la parchet? (vezi toată discuția)