Buna ziua,
Asa o situatie: fosta sotie ii face chemare in judecata tatalui copiilor si sutine ca el nu-si plateste intretinerea copiilor minori si suma pensiei de intretinere nu-i mai ajunge. In 2016 instanta a stabilit suma de 1200 lei, insa din 2018 tatal benenevol a marit cuantumul si le pune 2200 lei lunar pentru 2 copii?
In chemarea in judecata mama copiilor nu depune nicio proba, la raspunsul intampinarii tatalui nu depune nicio proba (in intampinare tatal ii cere mamei sa arate ca depaseste suma de 2200 lei lunar si nu-i ajung banii , de fapt din banii copiilor se plateste rata apartamentului pe care si l-a luat dupa ce tatal a marit cuantumul pensiei)
La primul termen stabilit de instanta avocatul ei nu se prezinta si nu depune nicio proba, insa tatal depune 1 top de hartie A4 de probe (cu facturile de la posta+ alte cheltuieli extra: echipamente IT, carti incaltaminte, imbracaminte, vacante, excursii, etc.).
Instanta stabileste termenul pentru administrarea probelor peste 2 luni.
Intre timp mama copiilor incepe sa le cumpere copiilor diferite lucruri si aduna bonuri pentru a depune si ea probe in instanta, dar sunt cu data dupa chemarea in judecata.
Poate instanta sa le ia in considerare sau sunt irelevante?
Multumesc mult!
În general, instanţele stabilesc cuantumul pensiei alimentare pentru minori ca procent din venitul net al părintelui care are această obligaţie, maximul fiind , pentru 2 copii,1/3 din venitul tatălui. În acest proces, nu contează ce aţi contribuit până acum deci dovezile acelea depuse nu au valoare. Bonurile ce le adună mama sunt şi nu sunt relevante, depinde de judecător. Oricum, aşteptaţi-vă la o sentinţă cu 1/3 din venitul dvs., se va face media pe ultimele 6 luni.
Da, ei au cerut în instanță 1/3, in chemarea în judecată, dar nu au menționat ca sunt alti 2 copii din actuala căsnicie. Reclamanta susține ca nu știe sa existe alți copii al tatălui, au sustinut-o si in chemare si in răspunsul la intampinare. Tatal a depus probe ca ei stiau de nașterea copiilor mai mici, poze cu toti 4 în vacanțe.
Se poate considera fondata cererea reclamantei dacă a cerut 1/3, însă știa ca le revine 1/8?
Iar cheltuielile extra poate fi considerat ajutor în natura atata timp cât tatal copiilor le-a plătit pregătire individuala la anumite obiecte, haine,încălțăminte carti. Lucru ce trebuia sa-l faca reclamanta.
Toate declarațiile reclamantei in instanta sunt minciuni pe care tatal le-a demonstrat cu probe.
În civil, se minte cu neruşinare şi nimeni nu sancţionează minciuna.După cum v-am spus, nu contează trecutul, nu contează că domnul a plătit mai mult, totul se calculează de la data depunerii cererii la judecătorie. Dacă aveţi 4 copii, 50% din venitul net al dvs. se împarte la cei 4 copii.Dacă aveţi în intreţinere şi un părinte sau altă persoană, 50% se împarte la toţi faţă de care datoraţi intreţinere. Deci instanţa poate decide maxim 25% din venitul dvs., nicidecum mai mult.