avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Am o situatie si nu stiu cat de legala ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Am o situatie si nu stiu cat de legala este. La asociatia ...

Buna ziua. Am o situatie si nu stiu cat de legala este. La asociatia de proprietari unde sunt administrator sa hotarat sa nu se mai tina adunari generale deoarece nr. participantilor este foarte mic, 7-8 proprietari, care vin la fiecare sedinta. Intrebarea este, se poate face tabel nominal unde proprietarilor li se aduce la cunostinta ce urmeaza sa se faca si sa semneze ca a luat la cunostinta si ca sunt sau nu de acord cu cu ce se propune ( marirea fondului de rulment, reparatii etc.)? In legea 196/2018 sctie ca toate deciziile se iau in adunarea generala.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:47, 2 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E adevarat ca scrie asta, dar, creativ, se pot gasi mijloace de a obtine votul a mai multi membri, fara a organiza neaparat clasica AG :
Art. 49
(4) Hotărârile adunărilor generale se iau în cadrul adunării generale convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociației de proprietari pot fi prevăzute și alte condiții de luare a hotărârilor, dar nu cu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la adunarea generală convocată sau reconvocată. Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau tronsonului respectiv, membri ai asociației de proprietari, pe bază de tabel nominal.
(5) Hotărârile adunărilor generale se consemnează, numai în timpul ședinței, în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari, se semnează de către toți membrii prezenți ai adunării generale, de cenzor/comisia de cenzori și se afișează la avizier.

Mai exista si mijloace electronice de comunicare acum. grupuri de discutii pe diferite aplicatii.
[ link extern ]

Articolul 50
Acordul de voință al asociației de proprietari se realizează:
a) în adunarea generală a asociației de proprietari sau
b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale fiecărui proprietar.
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2022
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt de acord cu opinia formulata de catre @latka.
Ideea este sa nu se "trezeasca" vre-un membru "ofuscat" si sa se adreseze instantei. Asa ca, bine ar fi ca in cadrul Statulului sa mai fie prevazute si multe/alte conditii de luare a hotararilor - art. 49 (4), dar vedeti cum imediat se spune: ....dar nu cu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la adunarea generală convocată sau reconvocată.
Apoi art. 5, pune capac la tot ce s-a discutat pana acum...
Parerea mea personala este ca aceste prevederi ale L 196/2018, cu privire la convocarea si tinerea AG sunt super excesive, avand in vedere prev. art. 47:
(4) Proprietarii sunt anunţaţi, prin afişare la avizier şi pe bază de tabel nominal
convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunţaţi, pe baza tabelului
nominal convocator, prin poştă cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat
şi confirmare de primire,
asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de
proprietari, cu cel puţin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la
ordinea de zi a adunării generale, cu excepţia adunărilor generale extraordinare
sau a adunărilor generale reconvocate care se pot convoca, în condiţiile
prevăzute la alin. (3), cu cel puţin 3 zile înainte de data stabilită.

Mai trebuia ca legiuitorul sa ne spuna ca daca nici cu scrisoare... proprietarii nu se prezinta la locul de desfasurare a AG, administratorul sa cheme o fanfara din zona sa, sa mai pregateasca niste sticle cu vin...
Chiar nu mai stii ce sa faci. La un moment dat, un "guru" al forumului nostru, nu era de acord cu o alta metoda propusa tot de @latka - ...Mai exista si mijloace electronice de comunicare acum. grupuri de discutii pe diferite aplicatii., ca, chipurile nu au fost prevazute in legislatie !
Mult succes!
Asocisatia de proprietri nu detine autoritatea si competenta sa dispuna hotarari contrare dispozitiilor in vigoare
Pentru convocarea adunare generala exista procedura legal prevqzuta care prevede inchierea de tabel nominal convocator inclusiv corespondenta postala cu confirmare de primire pentru proprietarii care nu semneaza tabelul convocator,sau care nu domiliaza efectiv in imobil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare cmteb 2023 (noua procedura) carmen.e.ciobanu carmen.e.ciobanu Buna seara! Noua cerere de debransare CMTEB presupune convocarea adunarii generale pentru aprobare (nu se mai cere acordul vecinilor direct afectati) insa in ... (vezi toată discuția)
Convocare proprietari aga prin posta andrei19811 andrei19811 Buna seara . Va rog frumos sa imi spuneti cum se procedeaza in cazul in care sunt proprietari care nu semneaza tabelul convocator pentru AGA, este nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Adunare generală pe timp de pandemie DTonik DTonik La o Asociatie de Proprietari avem nevoie neaparat de o sedinta generala pentru a deschide un cont bancar la o alta banca. Avand in vedere starea ... (vezi toată discuția)