avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... OUG nr.116 din 2006
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

OUG nr.116 din 2006

urmeaza sa fiu disponibilizata in baza OUG 116/2006 de la locul de munca de munca (lucrez la aceasta intreprindere din 1994 ca angajata cu CIM pe perioada nedeterminata ) dar totodata sunt PFA - cu activitate . As dorii sa stiu la ce drepturi banesti am dreptul cf OUG 116 daca realizez si venituri din PFA (frumusele)....
mentionez ca activitatea mea ca salariat a inceput in anul 1986 !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:04, 15 Ianuarie 2010
1. Iata ce spune OUG 116/2006:
Art. 7.
Persoanele concediate în conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) la momentul concedierii, respectiv incetarii contractului individual de munca, de o suma egala cu un salariu mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica;
b) indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale în vigoare;
c) venit lunar de completare.
Art. 8.
(1) Venitul lunar de completare prevazut la art. 7 lit. c) se stabileste odata cu indemnizatia de somaj şi este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, şi nivelul indemnizatiei de somaj.
(2) Venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat, în functie de vechimea în munca a persoanelor concediate în conditiile prezentei ordonante de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în munca de pana la 15 ani;
b) 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime în munca cuprinsa intre 15 şi 25 de ani;
c) 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime în munca de peste 25 de ani.
(3) Dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, persoanele concediate în conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza, pana la incheierea perioadei prevazute la alin. (2), de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica.
Art. 9.
Nu beneficiaza de venit lunar de completare persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru stabilirea indemnizatiei de somaj.
Art. 10.
(1) Persoanele prevazute la art. 1 pot beneficia de venit lunar de completare acordat în conditiile prezentei ordonante de urgenta, în mai multe etape, dar nu mai mult decat duratele maxime cuvenite potrivit art. 8 alin. (2).
(2) Venitul lunar de completare prevazut la art. 8 alin. (1) se modifica odata cu recalcularea indemnizatiei de somaj, ca urmare a modificarii salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata.
(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazurile în care dreptul persoanei la indemnizatie de somaj inceteaza sau se suspenda, şi aceasta beneficiaza exclusiv de venitul lunar de completare.
Art. 11.
(1) Daca în perioada acordarii venitului de completare prevazut la art. 8 alin. (2) persoanele beneficiare se incadreaza în munca în conformitate cu prevederile legale în vigoare, venitul lunar de completare se acorda pana la expirarea perioadei prevazute la art. 8 alin. (2) şi este egal cu diferenta dintre venitul lunar de completare, stabilit potrivit prevederilor art. 8 alin. (3), şi salariul de baza lunar net calculat pe baza elementelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult de jumatate din valoarea venitului lunar de completare stabilit potrivit art. 8 alin. (3).
(2) Daca incadrarea în munca este pe perioada determinata, venitul lunar de completare se acorda în conditiile alin. (1) pe perioada lucrata şi se reia în plata, dupa caz, în conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) sau la art. 8 alin. (3), pana la expirarea perioadei prevazute la art. 8 alin. (2).
(3) Daca în perioada acordarii venitului de completare, prevazuta la art. 8 alin. (2), persoanele beneficiare solicita inscrierea la una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile şi completarile ulterioare, plata venitului lunar de completare inceteaza.
(4) Persoanele concediate colectiv, în baza prevederilor O.U.G. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare şi privatizare a unor societati nationale, companii naţionale şi societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societatilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale, aprobata cu modificari şi completari prin Legea 569/2003, cu modificarile şi completarile ulterioare, dupa data de 1 decembrie 2006, de la societatile nationale, companiile naţionale şi societatile comerciale cuprinse în anexa nr. 1, daca se reincadreaza în munca, la una dintre aceste societati, inainte de expirarea perioadei prevazute la art. 2 alin. (3) din aceeasi ordonanta de urgenta, pentru activitati de conservare, inchidere, ecologizare şi monitorizare postinchidere a minelor, beneficiaza pe perioada lucrata de un venit lunar de completare, pana la expirarea perioadei prevazute la art. 2 alin. (3) din aceeasi ordonanta de urgenta, egal cu jumatate din venitul lunar de completare stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (4) din aceeasi ordonanta de urgenta.
(5) Persoanele concediate colectiv de la societatile nationale, companiile naţionale şi societatile comerciale cuprinse în anexa nr. 2, daca se reincadreaza în munca, la una dintre aceste societati, inainte de expirarea perioadei prevazute la art. 8 alin. (2), pentru activitati de conservare, inchidere, ecologizare şi monitorizare postinchidere a minelor, beneficiaza pe perioada lucrata de un venit lunar de completare, pana la expirarea perioadei prevazute la art. 8 alin. (2), egal cu jumatate din venitul lunar de completare, stabilit la art. 8 alin. (3).

2. Dac vreti mai multe amanunte intrati pe
[ link extern ]
si cititi OUG 116/2006.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj versus administrator neasociat netu_ologu netu_ologu sunt administrator neasociat al unei firme de transport(nu am nici un fel de venit de la aceasta firma) pot beneficia de prevederile ordonantei ... (vezi toată discuția)
Venit completare ciubix ciubix Buna ziua, Dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj, in conditiile Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana ... (vezi toată discuția)
Angajare asistat social TANASE ILEANA TANASE ILEANA Buna seara,sunt asistata social (cred ca aceasta este denumirea dupa terminarea perioadei de somaj) de 4 luni(cf. oug .116).Pe parcursul acestei perioade pe ... (vezi toată discuția)