avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Buna ziua, Firma a decis sa acorde salariatilor ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Buna ziua, Firma a decis sa acorde salariatilor asigurare de ...

Buna ziua,

Firma a decis sa acorde salariatilor asigurare de sanatate, insa valoarea anuala depaseste cei 400 euro deductibili/salariat.

La ce ce curs se calculeaza cei 400 euro deductibili pentru asigurarea de sanatate?

Cum se inregistreaza acea diferenta ce trebuie sa fie supusa impozitarii si sa treaca prin statul de salarii?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 18:16, 5 Mai 2022
Pentru verificarea încadrării în plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Națională a României, în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale.

Primele de asigurare voluntara de sanatate se inregistreaza in contabilitate prin intermediul contului 6457 „Contributia unitatii la primele de asigurare voluntara de sanatate” in corespondenta cu contul 4381 „Alte datorii sociale” / analitic
distinct;

Inregistrarea impozitului pe salarii retinut, conform statului de plata, pentru suma ce depaseste plafonul anual de 400 euro pentru fiecare salariat:
421 „Personal – salarii datorate” = 444 „Impozitul pe venituri de natura salariilor”

Inregistrarea contributiei de asigurari sociale retinute, conform statului de plata, pentru suma ce depaseste plafonul anual de 400 euro pentru fiecare salariat:
421 „Personal – salarii datorate” = 4315 „Contributia de asigurari sociale”

Inregistrarea contributiei de asigurari sociale de sanatate retinute, conform statului de plata, pentru suma ce depaseste plafonul anual de 400 euro pentru fiecare salariat:
421 „Personal – salarii datorate” = 4316 „Contributia de asigurari sociale de sanatate”

Inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca, conform statului de plata, pentru suma ce depaseste plafonul anual de 400 euro pentru fiecare salariat:
646 „Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca” = 436 „Contributia asiguratorie pentru munca”
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2022
Grama Cornel - Consultant fiscal, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Note contabile privind salarizarea sonya33 sonya33 #-obuna ziua. sunt novice in contabilitate si nu as dori sa gresec, va rog ma puteti ajuta cu notele contabile care se inregistraza privind salarizarea? va ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile transferul contributiilor garleanu garleanu Avind in vedere modificarile privind transferul contributiilor de la angajator la angajat,adresez rugamintea prezentarii unei monografii cu inregistrarile ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile Luminita78 Luminita78 Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Daca la o firma, patronul vrea sa incheie pentru angajatii sai asigurari de pensii private facultative si ... (vezi toată discuția)