avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... 1. Asociatiile de proprietari (de bloc) pot impune ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

1. Asociatiile de proprietari (de bloc) pot impune membrilorlor ...

1. Asociatiile de proprietari (de bloc) pot impune membrilorlor penalitati?
2. daca pot impune penalitati, in ce cont al evidentei contabile se inregistreaza?
3. daca pot impune penalitati, cum se pot utiliza de catre respectiva asociatie de proprietari?
Multumesc
Ce intelegeti prin penalitati ? Legea impune existenta lor doar in cazul restantelor, mai mult de 60 de zile, la achitarea cheltuielilor de intretinere :
Articolul 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
latka, utilizator
Multumesc:situatia este urmatoarea; invocand ca nu au primit indecsii contoarelor de apa, au introdus in calcul, conform unei hotarari a AG din 2017, la un ap. de 2 camere cu un locatar, cate 5mc aapa rece si 3mc apa calda pentru fiecare contoar. S-a ajuns astfel la o diferenta fata de inregistrarile contoarelor, de 10,5mc fata de inregistrarile reale si asta cu o luna diferenta: estimarea lor este pt. martie, iar valorile contoarelor sunt din 30 aprilie. Am sesizat asociatia pentru a trimite reprezentanti care sa constate situatia reala dar am fost refuzat si mai mult, mi s-a spus ca sumele incasate in plus nu se mai returneaza sau storneaza, constituindu-se in penalitati si nu vor sa consemneze aceasta realitate in documente contabil-financiare (chitanta). . Din aceasta stare de fapt am dedus ca nu opereaza corect in evidentele contabile. Situatia este aparent foarte grea, deoarece comunicarile indecsilor se face pri fluturasi ori pe un site specializat. In ambele metode nu exista (si nici nu se doreste aceasta) vre-o forma scrisa de primire a respectivilor indecsi.: pe cale de consecinta, sunt pus in situatia de a nu putea produce dovezi materiale referitoare la aceste comunicari (fluturasii pot fi distrusi ori sustrasi, iar softol nu confirma prin raspuns automat inregistrarile indecsilor. Mai mult, softul este neomologat, neautorizat (nici nu avea de cine. nefiind vre-o autoritate a statului cu astfel de prerogative) , inregistrarile pot fi deosebit de facil modificatee de catre orice lucrator al firmei, (la o foarte posibila intelegere cu administratoarea) Mai mult,, neavand nici un raport juridic cu ei, sunt pus in imposibilitatea de a actiona in instanta. respectiva firma. Care este parerea dvs?
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
nelu51, utilizator
Cred ca mai trebuie să explicați o dată, nu se înțelege cui raportați indecsii și cine v-a trecut la pausal, și cum de nu aveți raport juridic. Reclamația împotriva listei greșite de cheltuieli de întreținere o puteți face foarte simplu asa cum prevede art. 28 din legea 196 din 2018. Aveți apoi posibilitatea, în cazul în care nu sunteți mulțumit de răspuns sa reclamați la primărie, conform art 102, sau să dați asociația în judecată, conform art. 29.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
latka, utilizator
1.indecsii ii comunic administratiei blocului
2. nu am fost trecut la pausal, ci Adunarea Generala a Proprietarilor a hotarat in 2017 si adm. blocului s-a conformat ca celor care nu comunica indecsii sa le fie trecut un consum estimat la 5mc apa rece si 3mc apa calda la fiecare contoar, bucatarie AR si AC baie Ar si AC.
3. Pausal semnifica cu totul altceva si anume este solutia (algoritmul ) prin care din consumul total al blocului se scade cantitatea raportata de locatarii care si-au comunicat consumul administratiei iar restul se imparte la celelate aparrtamente, proportional cu nr. de ocupanti ori cu suprafata...Pausalul a fost foarte mult practicat inainte de '89
4. nu am raport juridic cu soc. comerciala care face calculele si contabilitatea, acesta fiind un serviciu externalizat de catre administratia bloocului
5. primaria nu rezolva nimic, ci doar intarzie actiunea; Cat despre operativitatea instantelor romanesti, pe baza statisticilor oficiale -confidentiale , deh..-,e de notorietate ca s-a atins maximul penibilului
Cred ca am lamurit neintelegerile. Va multumesc.
Asociatiile de proprietari,in conformitate cu disp L nr 196/2018 pot sa aplice penalitati la orice suma cu titlu d erestanta
Penalitatile vor fi hotarate de adunarea generala,dar nu pot depasi 0,2%zi /intarziere si nu pot depasi valoarea sumei la care au fost aplicate
Conform disp L nr 196/2018 sumele rezultate din penalitati
1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalităţi pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalităţile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităţilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afişării.

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităţilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi, precum şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere nu pot fi utilizate şi în alte scopuri.



Alte discuții în legătură

Consumuri ar ac mdDentist mdDentist Factura de apa rece aduce si apa rece pentru apa calda. Si data citirii. Din cate stiu, apa calda o citeste RADET pentru ca au o cutie cu un giga-calorimetru ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Stau intr-un bloc care nu are apometre pentru apa rece,nici contoare ... oakleyokey oakleyokey Stau intr-un bloc care nu are apometre pentru apa rece,nici contoare de gaz,nici repartitoare la calorifere.Totul este la comun.Administratora/asociatia nu ... (vezi toată discuția)