Buna ziua vreau sa intreb daca am o sentinta civila prin care sa dispus doua obligatii de a face contra a doi debitori si anularea partiala a titlurilor de proprietate a acestora si emiterea unui nou titlu conform raportului de expertiza Emiterea titlurilor de proprietate .a fost facuta de catre prefectura la sfarsitul anului trecut,iar sentinta este din anul 2012.Acum este pe rol o contestatie la executare printre care se invoca si prescriptia.Procesul a avut ca obiect fond funciar,iar prescriptia de 10 ani ar trebui sa se implineasca undeva in septemprie.iar pentru dreptul de a cere executarea silita eu cred ca acesta a luat nastere de la data emiterii titlului de proprietate incident fiind art.2524 NC C . I n afara de titlu de proprietate si sentinta civila mai am si certificatul de mostenitor
Buna ziua, In primul rand ca art din NCC se refera la dreptul material la actiune, iar dvs spuneti ca aveti deja un titlu, adica o sentinta. Cautati ceea ce va trebuie in codul de procedura civila, cartea despre executare silita.
Si in al doilea rand, va intreb - Stiti dvs ca obligatia de a face este prescriptibila la 10 ani?
Buna ziua, Nu stiu si nu cred ca obligatia de a face este prescriptibila la 10 ani dar obieectul cauzei da fiind vorba despre un drept real,despre dreptul de a obtine executarea silita acesta s-a nascut la data eliberarii titlului de proprietate,mai precis pe data de 14-12-2021 astfel obligatia a devenit exigibila,iar culpa eliberarii foarte tarzie a acestui titlu de proprietate nu imi apartine mie ci prefecturi care a tergiversat prin diferite mijloace eliberarea acestui titlu. Dovezi de staruinta pentru eliberarea acestui titlu am prin adrese la MAI forul superior al Prefecturi si o sesizare la avocatul poporului.In codul de procedura civila incident este art. 706 pct. 2.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua, da, dreptul de a obtine executarea silita se naste de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti. Iar in cazul obligatiei de a face, este incident termenul de 3 ani. Oricum, ce discutam aici sunt generalitati. O astfel de cauza, ca a dvs, trebuie privita in concret. Inclusiv prin ochii unui avocat. Nu incercati sa le deslusiti singur itele, daca sunt in joc mize importante. Din discutiile facute cu dvs, nu exclud ca dvs sa fiti intr-o eroare. Cel mai bine ar fi sa actionati cu ajutorul unui profesionist.
Buna ziua.Nu doream decat sa arat ca de la data eliberarii titlului de proprietate obligatia a devenit certa lichida si exigibila,pentru ca nu puteam sa cer executarea silita la 3 ani de cand hotararea a ramas definitiva din cauza ca debitorii nu aveau titlurile de proprietate anulate putand astfel opune un titlu perfect valabil.ideea este ca la momentul respectiv nu puteam face dovada unui drept de proprietate.Eu cred ca in aceasta situatie ar trebui invocat art.706. cpc si art 2524 ncc.Cu multumiri.
Obligatia debitorului din hotararea judecatoreasca (si corelativ dreptul creditorului) este exigibila la data ramanerii definitive a hotararii.
Eu nu stiu cu cine v-ati judecat dvs, ce calitate au avut, daca v-ati judecat cu emitentii titlurilor ori cu cei care ocupa terenul, sau care este situatia de fapt si de drept in speta si cum s-a solutionat, si alte aspecte, precum faza de executare silita.
Ce inteleg este ca, aveti niste nelamuriri asupra unor chestiuni din hotararea respectiva si cu privire la punerea in aplicare a acesteia, chestiuni care nu o sa vi le lamureazca cineva inainte de a vedea hartiile pe care le aveti.
Exista si varianta ca dupa obtinerea titlurilor de proprietate, sa formulati o actiune in revendicare. Dar repet, trebuie vazut ce anume este acolo.