avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... buna ziua!!! incerc si aici sa intreb..poate ma puteti ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

buna ziua!!! incerc si aici sa intreb..poate ma puteti lamuri. ...

buna ziua!!! incerc si aici sa intreb..poate ma puteti lamuri. in data de 06.12.2021 am intrerupt activitatea ptr a ma pensiona la limita de varsta.(.sunt pensionara MAI).cu aceeasi data a mai solicitat un coleg trecerea in rezerva cu drept de pensie..am primit decizia pensiei militare de stat pe legea 223/2015 art.16.ce nu am inteles e faprul ca mie mi a scris in decizie data deschiderii drepturilor :06.12.2021 su plata drepturilor incepand cu 01.01.2022(deci ptr luna decembrie eu am primit nici pensie nici salariu) iar colegului i au scris ca plata drepturulor se face incepand cu 07.12.2021..el primind pensie si pentru luna decembrie..in MAi aveam amandoi acceasi vechime..am depus cererile de pensionare in aceeasi zi..singura diferenta fiind faprul ca eu sunt mai in varsta fata de el..nu am inteles de ce s a facut aceasta discriminare..am solicitat raspuns la casa de pensiisectoriala a MAI, dar nu am primit nici un raspuns..multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:53, 15 Mai 2022
Legea 223/2015
Art.(1)Drepturile de pensie se stabilesc și se plătesc astfel:
a) de la data încetării plății soldelor/salariilor lunare ale militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, după caz, a soldei/salariului sau pensiei susținătorului decedat dacă cererea, împreună cu actele necesare, a fost depusă la casa de pensii sectorială în cel mult 90 de zile de la data ivirii acestor situații;
b) din prima zi a lunii următoare celei în care cererea, împreună cu actele necesare, a fost depusă la casa de pensii sectorială peste termenul prevăzut la lit. a).
(2) Pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare ulterior datei ieșirii din rândul militarilor în activitate/încetării raporturilor de serviciu sau ulterior decesului susținătorului, pensia se stabilește și se plătește cu începere din prima zi a lunii următoare celei în care s-a depus cererea, împreună cu actele necesare, la casele de pensii sectoriale.

Daca prevederile de mai sus nu va lamuresc, cereti lamuriri de la casa sectoriala.
multumesc, dar tot nu am inteles de ce colegul a primit pensia pe luna decembrie iar eu nu..aveam acceasi vechime in MAI, ne am depus cererile de pensionare in aceeasi zi..
Diferenta poate fi facuta de cele doua conditii:
-Varsta
-Stagiu
Eu v-am dat toate detaliile.
Cereti relatii/lamuriri de la casa sectoriala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acreditare pensie de urmaș din urmă Gherman Teodor Gherman Teodor Bună ziua! Dacă un student care și-a început studiile în luna Octombrie depune cererea pentru pensie de urmaș în luna Ianuarie și îi este aprobată ... (vezi toată discuția)
Data de la care decurg drepturile financiare de pensie Florinyyj Florinyyj Sunt militar in rezerva cu drept de pensie. Am iesit la pensie incepand cu data de 09 iulie 2017. Intrebarea mea este : pentru luna iulie beneficiez de salariu ... (vezi toată discuția)
Transmitere dosar pensie militara mb1964 mb1964 În continuare fac referire la prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat: [b]Dacă, în vederea stabilirii drepturilor de pensie ... (vezi toată discuția)