avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata pe numarul de persoane pentru energia consumata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata pe numarul de persoane pentru energia consumata in complex si parcari, fara sa detin loc de parcare

Am cautat subiecte legate de intrebarea mea, insa am gasit ceva asemanator care precede lege 196/2018. Speta mea este următoarea:
Detin un apartament in care locuiesc impreuna cu sotia si fiul nostru. Apartamentul este într-un ansamblu de blocuri cu parcare supraterana si subterana pe doua nivele. In afara de apartament, detin si o boxa situata la subsolul scarii. Nu am loc de parcare.
In adunarea generala a asociatiei din octombrie 2021, s-a luat hotararea ca plata energiei electrice din ansamblu sa fie calculata pe numarul de persoane. Aici este inclus consumul cu:
- iluminatul atat din complex cat si din parcarile subterane,
- barierele si usa tip rulou (pe langa usa sunt si doua bariere de acces in subteran) de acces in parcari,
- sistemul de ventilatie din subteran si subsol,
- pompa de apa situata la subsolul scarii.
Trebuie specificat ca iluminatul din subsol este actionat prin miscare, inclusiv in parcare.

Intrebarea mea este: Ce pot face in aceasta situatie in care consider ca nu este corect sa platesc pt un consum pe care nu il fac si mai presus de asta, il platesc de 3 ori?
Am avut cateva discitii cu presedintele asociatiei care a solicitat punctul de vedere si analiza unui cabinet de avocatura in legatura cu aceasta decizie. Bineinteles ca au spus ca decizia este in limita legii 196/2018. A spus ca va organiza o alta adunare pt a discutaacest subiect, insa nu s-a intamplat.
Ce pot face eu in aceasta situatie? Platesc cu aproximatie 60 de lei mai mult la intretinere doar pt curent, dar mai presus de toate este vorba de principiu.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: acarusu , utilizator 14:17, 15 Mai 2022
De fapt dvs. sunteti nemultumit ca platiti pentru toata energia consumata pentru partile comune, desi pentru o parte din ea nu aveti justificare de a fi scutit. Iluminatul comun este si pentru dvs., bariera de la intrare, sistemul de ventilatie, pompa de apa...

Legea 196 spune asa:
Articolul 82
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
[ link extern ]

Tocmai faptul ca "nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare" justetea repartizarii exacte e exclusa.

Legiuitorul a propus si consfiintit aceasta varianta.

De exemplu, aici e cuprinsa si energia electrica folosita pentru functionarea ascensoarelor, dar legea nu scuteste pe cei de la parter si etajul 1 de plata acesteia, desi e posibil ca persoanele respective sa foloseasca liftul de 10 ori (e un exemplu acest numar) mai putin decit ceilalti.

Daca vreti sa stiti ce variante aveti, atunci cititi art. 28 si 29 din lege. Contestati listele lunare de intretinere , in scris, la presedintele de asociatie, reclamati-l la primarie conform art 102, sau dati asociatia in judecata, daca asta va doriti.

La sfirsit, poate ne comunicati si noua la cit v-a scazut intretinerea lunara legata de acest capitol.
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2022
latka, utilizator
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns!

Asa cum am zis la final, este vorba de principiu, nu neaparat de bani. In plus, oate nu am fost foarte clar, nu contest plata a ceea ce mi se cuvine sa platesc, aici este inclus iluminatul si tot ce ati specificat dvs., insa de ce sa le platesc pe numarul de persoane.
Pe langa plata energiei de pe scara pe nr de pers., cu care sunt total de acord, acum platesc x3 consumul de energie cu iluminatul din subteran (care este activat prin miscare, prin urmare este un consum exlusiv datorat celor care au loc de parcare), consumul cu barierele si usa electrice din parcarea subterana si ventilatia din subteran.

La final, chiar daca exista doua contoare, unul pt scara si celalat pt subsol, inteleg ca poate nu exista posibilitatea de separare per consumator, dar se poate reveni la plata per apartament sau sa se calculeze consumul pompei de apa pe metru cub pompat.
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2022
acarusu, utilizator
Eu v-am indicat temeiul legal, aveți link către sursa. Dacă nu ați înțeles și doriți în continuare explicații și soluții, vă doresc bafta în aplicarea art. 29 și 102 din lege.
Am inteles ce mi-ati explicat, am vrut doar sa clarific.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator rezidentiale calcul liste locatar456 locatar456 Buna seara, Sunt un proaspat administrator de rezidential din sectorul 5 si am cateva nelamuriri pentru care am rugamintea sa ma ajutati: - exista pompe ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli ascensor diablo diablo Buna ziua, Stau intr-un bloc construit in anul 2019 , la et 1 si as dori sa stiu daca este corect ca sa platesc cheltuielile legate de folosirea si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, solicit informații la următoarele probleme: un bloc ... Maria2934 Maria2934 Buna ziua, Solicit informații la următoarele probleme: Un bloc nou format din 2 scări cu parcare subterana și parcare supraterana. Accesul in imobil se ... (vezi toată discuția)