avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... taxa eliberare adeverinta vechime de arhiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

taxa eliberare adeverinta vechime de arhiva

Este legal ca deținătorul autorizat al arhivei fostului angajator (care a fost radiată) să ceară o taxă pentru eliberarea unei adeverințe de muncă de 3000 de lei? Deținătorul este un SRL, nu arhivele naționale sau vreo instituție publică.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2022
Cristina Filimon, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pare ca serviciile presupun o analiza a unei perioade de cel putin 10 ani, ceea ce ar indica aplicarea tarifului maximal autorizat de Arhivele Nationale....la care poate s-a adaugat un zero din greseala...o corespondneta suplimentara de clarificare nu ar strica si, daca nu este nici o greseala, ar trebui sesizata autoritatea care reglementeaza acest domeniu.
Bună ziua, este corect să plătesc , pentru o adeverință pentru vechime in munca , care trebuie eliberată de Arquivo srl Brăila, suma de 1130 de lei pentru o perioadă de 10 ani ?? Mulțumesc și aștept răspuns .
Intrebati la Arhivele Nationale ca au o lista cu preturile ce pot fi practicate.
Ar trebui să apară normele unei legi care a limitat prețurile la adeverințe - pe 13 februarie era termenul, dar nu e chiar așa mult depășit și poate se mișcă legiuitorii.

Legea 26/2023 pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a legii nr. 53/2003 - Codul muncii a apărut azi ( 11ianuarie) în Monitorul Oficial, după ce, luna trecută, a fost adoptată la Parlament, și se va aplica de sâmbătă. Totuși, măsurile conținute de noua lege se vor putea aplica efectiv doar după ce sunt modificate și normele metodologice ale Legii Arhivelor Naționale, termenul stabilit de actul normativ pentru asta fiind 30 de zile de la intrarea acestuia în vigoare, respectiv data de 13 februarie 2023.

Aceasta prevede, printre altele, o limitare a tarifelor percepute de firmele autorizate să presteze servicii de arhivare. Fără a se indica propriu-zis niște limite, s-a stabilit că aceste tarife maximale vor fi indicate, anual, de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Se propusese inițial ca tarifele să fie scutite de TVA, însă deputații nu au fost de acord cu asta.

www.avocatnet.ro/articol_586...

Dacă vă grăbiți urmați sfatul colegului freeelis.
Noile tarife. Care au crescut. [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pt eliberarea unei adeverinte de vechime în muncă, o societate ... Viorel Balica Viorel Balica Pt eliberarea unei adeverinte de vechime în muncă, o societate care a preluat arhiva fostei întreprinderi la care am lucrat , imi cere o sumă de bani ... (vezi toată discuția)
Acte pensionare buna ziua, in urma cu cateva zile am solicitat unei firme de ... andrei64 andrei64 Buna ziua, In urma cu cateva zile am solicitat unei firme de arhivare, informatii privind modalitatea de a intra in posesia actelor necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Documente vechime uzina aflata in insolventa Valias Valias Buna ziua, socrul meu se apropie de varsta pensionarii (in prezent este somer). A lucrat la uzina de reparat vagoane din Roşiorii de Vede, care a intrat in ... (vezi toată discuția)