avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocații de stat pentru copii.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocații de stat pentru copii.

Bună ziua. Am redobândit cetățenia română în anul 2014, cu stabilirea domiciliului în străinătate. În luna mai 2021 în străinătate s-a născut copilul meu. În luna februarie 2022, împreună cu copilul, m-am stabilit cu domiciliul în România și am obținut carte de identitate. Respectiv, în februarie 2022 am depus cerere de stabilire a alocației de stat pentru copil, dreptul fiind stabilit de AJPIS începând cu martie 2022 (luna următoare depunerii cererii) și nu începând cu iunie 2021 (luna următoare nașterii copilului). AJPIS argumentează refuzul de achita retrospectiv alocația în conformitate cu articolul 6 alineatul (5) din Legea nr. 61/1993, prin faptul că domiciliul reprezentantului legal a fost stabilit în februarie 2022, deși în lege nu există o asemenea restricție, copilul fiind cetățean român de la naștere.
Întrebarea este, dacă răspunsul AJPIS este legal sau contrar legii? Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2022
ultimatus, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata alocatie flutur87 flutur87 Buna ziua, daca decizia finala pentru alocatie copil in care se dispune: ,,incepand cu data de 01.02.a.c se stabileste dreptul la alocatie ,, -plata acesteia ... (vezi toată discuția)
Plata alocatie retroactiv iavorenciucmarius iavorenciucmarius Buna ziua, as dori si eu daca se poate un raspuns la o intrebare.Am nascut in strainatate un baietel in 16 12 2012. Mentionez ca acest lucru a fost din motive ... (vezi toată discuția)
Alocatie pentru copil iandar iandar Buna am si ieu o problema am un baietel de 5 anisori.Baietelul sa nascut in Italia.In 2008 cand sa nascut copilul am solicitat statului Roman alocatie pentru ... (vezi toată discuția)