avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire partaj cearta intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire partaj cearta intre frati

Acum cativa ani bunica mea a murit, iar tatal si unchiul meu nu se inteleg cu sora lor sa imparta casa batraneasca. In legatura cu matusa mea mai exista cateva nereguli legate de testament si de moartea bunicii, dar asta necesita multa munca de investigare.

ceea ce vreau sa stiu este cat anume costa sa se faca acest partaj intre frati(certati), si care e procedura?

Multimesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: CI Ioana Butan , Avocat 21:29, 17 Ianuarie 2010
Pentru ca fratii nu se inteleg, nu se pot partaja cu iesire din indiviziune cu tot la notar.Singura forma este actiunea de partaj succesoral in instanta, iar taxa judiciara o plateste reclamantul si consta in: cate 50 lei pentru fiecare mostenitor, in cazul dvs.150 lei (sunt 3 mostenitori), plus 3% din valoarea masei partajabile, adica a bunurilor pe care le impart.Aceasta valoare se afla, initial, din certificatul de atestare fiscala pe care trebuie sa il luati de la primaria in raza careia se afla imobilul (casa si terenul)si pe baza acestei valori instanta va va pune in vedere cu ce suma timbrati, dar la primul termen de judecata, pentru ca actiunea sa nu fie anulata ca netimbrata, trebuie sa depuneti chitanta de plata a celor 150 lei si timbru judiciar.
dandanaua a scris:

taxa judiciara o plateste reclamantul si consta in: cate 50 lei pentru fiecare mostenitor, in cazul dvs.150 lei (sunt 3 mostenitori), plus 3% din valoarea masei partajabile, adica a bunurilor pe care le impart.


aici sunt putin nedumerit, pai daca masa partajabila ar avea o valoare foarte mare(nu stiu, sa zicem cateva mii de euro), eu platesc 3% din acea valoare ca reclamant? si cine "masoara" aceasta valoare?pentru ca cel putin, in cazul meu necesita o investigatie
Noua lege a taxelor de timbru a stabilit acest procent de 3%. Platiti dvs ca reclamant pt dvs cereti iesirea din indiviziune iar valoarea luata in calcul este cea din certificatul de atestare pe care se specifica impozitul pe imobil iar celelalte bunuri mobile le apreciati dvs. Astea sunt taxele cu care nici noi avocatii nu suntem de acord.
reclamantul plateste taxa de timbru insa puteti sa solicitati cheltuielile de judecata astfel incat la sfarsitul procesului celelalte parti vor fi obligate sa va inapoieze din aceste cheltuieli,proportional cu cota lor parte.
ok. Se platesc aceste taxe. As mai vrea sa mai stiu cam cat este onorariul unui avocat ca sa il reprezinte pe tata in acest demers, (sa ia legatura si cu matusa si unchiul meu, spre a avea acces la toate actele(testament, mosteniri, acte de propietate, etc.) plus tot ce mai ar fi nevoie).

Multumesc mult pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune cristy081 cristy081 buna ziua, am urmatoarea problema : m-am mutat in casa bunicii mele si vreau sa iesim din indiviziune, bunica mea si celelalte doua surori au doar un ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune ovi961 ovi961 O zi buna va doresc! Am o serie de intrbari referitoare la iesirea din indiviziune. Dar mai intii povestea pe scurt. Mama mea impreuna cu fratele ei au ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru proces succesiune coar coar Buna ziua, Tatal meu era parat intr-un proces de succesiune, iar reclamantul a fost sfatuit sa nu plateasca taxa de timbru. In decembrie tatal meu a decedat, ... (vezi toată discuția)