avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vinzare partiala teren imobil aflat in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vinzare partiala teren imobil aflat in indiviziune

Buna ziua,
As avea mare nevoie de un sfat pentru elucidarea unei probleme care risca sa-mi complice finalizarea partajului casei parintesti (situata in Craiova). Sintem trei coproprietari la imobilul parintesc: mama, fratele si eu. Eu cu fratele nu ne mai intelegem deloc in ultimii 7..8 ani. Configuratia imobilului nu permite o impartire fizica convenabila, iar fratele a refuzat sistematic si continua sa refuze ideea vinzarii complete a imobilului. Eu m-am oferit sa plec, dar el nu poate sau refuza sa-mi acorde o sulta de comun acceptata. In prezent lucrez in Bucuresti, locuiesc cu chirie (de doi ani jumatate) si cu un salariu modest. Deci as avea o mare nevoie existentiala sa-mi cumpar acolo o garsoniera, iar lunile trecute am initiat un demers acasa pentru incercarea de a vinde o parte semnificativa din gradina acelui imobil catre un vecin interesat. Negocierile au decurs oarecum favorabil, fratele nu s-ar opune de principiu vinzarii, doar ca pretul maxim pe care l-as obtine pe acel “teren inchis” e cam la jumatate din potentialul pe care l-ar avea acelasi teren vindut insa ca proprietate integrala, cu intrarea de la strada.
In conditiile date si-n eventualitatea finalizarii succesiunii in Instanta, nu mi se pare corect si n-as vrea sa mi se impute acea diferenta de pret. Prin urmare: Pot solicita la notar o clauza sau o forma de act notarial cu relevanta juridica, care sa descrie aceasta situatie? Deci un act prin care sa am garantia prealabila ca la eventuala finalizare in Instanta a succesiunii, nu eu voi deconta acea diferenta de pret, ci fratele? Pe cit posibil, as merge inainte cu vinzarea, dar as stopa-o (sau as urca pretul la cel considerat de mine a fi un risc maxim acceptabil), in functie de consideratiile dvs. Orice sfat succint din partea persoanelor avizate mi-ar fi util.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:13, 1 Iunie 2022
De la jurista fabricii unde lucrez, am aflat ca acel deficit s-ar regasi la toti coproprietarii, in mod egal, din moment ce vinzarea ar fi de comun acord. Iar singura modalitate care inteleg ca ar exista sa ma scuteasca de impartirea “frateasca” a acelei pierderi (de citeva zeci de mii euro) ar fi sulta. Banii din vinzarea gradinii sa alimenteze sulta pentru mine. Doar ca noi n-avem o sulta prestabilita, asumata oficial.
Probabil or mai exista modalitati de abordare a problemei, dar trebuie mai multa pricepere.
lucrurile, oricat de complicate ar fi (de complicat le complicam noi) au doar cateva finalitati posibile, si anume:
- pastrarea status quo-ului;
- impartirea fizica a imobilului, acolo unde e posibil;
- impartirea "financiara" a imobilului, cu pastrarea proprietatii de catre una din parti si plata unei sulte (convenite amiabil, la notar sau impuse de instanta (la judecata);
- impartirea "financiara" a imobilului in urma vanzarii integrale a acestuia, in parti convenite amiabile sau stabilitae de instanta.
va ganditi, alegeti o varianta,... pentru solutii mai rafinate, consultati un avocat din panoul afisat
ce vrea fratele de fapt?
cota dvs e destul de mica, banuiesc ca mama are cea mai mare parte din casa, daca bunul a fost comun.
Care succesiune? A cui? Si cine sa va impute ce diferenta? Sunteti 3 proprietari, vindeti toti 3 de comun acord, nu puteti vinde singura, imobilul fiind detinut in coproprietate. Va puteti vinde cota dar aceasta nu e identificata ca reprezentand fix acel teren.

Tavi24 a scris:


In conditiile date si-n eventualitatea finalizarii succesiunii in Instanta, nu mi se pare corect si n-as vrea sa mi se impute acea diferenta de pret. Prin urmare: Pot solicita la notar o clauza sau o forma de act notarial cu relevanta juridica, care sa descrie aceasta situatie? Deci un act prin care sa am garantia prealabila ca la eventuala finalizare in Instanta a succesiunii, nu eu voi deconta acea diferenta de pret, ci fratele? Pe cit posibil, as merge inainte cu vinzarea, dar as stopa-o (sau as urca pretul la cel considerat de mine a fi un risc maxim acceptabil), in functie de consideratiile dvs. Orice sfat succint din partea persoanelor avizate mi-ar fi util.
Va multumesc anticipat.

Noi am ramas fara tata (cap de familie) la inceputul anilor '90, cind eu aveam 12..13 ani. Fratele, fiind cu doi ani mai mare decit mine, a acaparat teritorial si a facut transformari permanente dupa cum i-a convenit, iar in prezent se vede mai “aranjat”... incit evident ca nu-i convine sa vindem. Timp de mai multi ani, a creat situatii conflictuale, in incercarea sa de a ma forta sa accept teren in gradina. Ba mai mult, sa renunt la o mica constructie pe care mi-o facusem (eu, cu mina mea) in curte, inaintea lui, si sa-mi refac totul in gradina. El sa aiba totul grupat in fata, cu frontul stradal, iar eu sa ma retrag in gradina, pe o carare lunga, ingusta si cotita, pe dupa casa, pentru acces la gradina. Dintotdeauna a avut o atitudine de superioritate si are o perceptie deformata asupra acestor lucruri.
De prin 2012..’13, el e diagnosticat cu schizofrenie. Eu, la rindul meu, sint autist nediagnosticat (fiindca afectiunea asta numai in copilarie ar fi fost diagnosticabila).

Sulta nefiind asumata, vinzarea fiind deci pe raspunderea mea (evident si cu acordul fratelui si a mamei, pt. a fi o vinzare legala), am marit pretul pe mp de teren la 325 euro (~65% din potential) si am plafonat suprafata la o valoare ceva mai mica decit ar fi dorit virtualul vecin cumparator. Masuri prin care sa reduc pierderea la o valoare “suportabila” pentru mine. Inca n-am primit raspuns, oferta mea raminind valabila.

M-ar mai interesa doua lucruri:
1. Finalizarea succesiunii in ipoteza vinzarii acum a acelei parti din gradina, din care eu sa incasez integral suma X de bani (cu acordul tuturor coproprietarilor). Pentru simplificare, sa spunem ca vom fi doar noi, cei doi frati mostenitori. Deci in momentul din viitor la care se va face finalizarea succesiunii, se evalueaza valoarea casei + terenul ramas (dupa vinzare). Apoi suma evaluata se imparte la doi, iar din jumatatea mea se va scadea (in bani) X/2? E corect?

2. Daca inaintez acum in Instanta o solicitare pentru iesirea din indiviziune:
2.1 In calitatea mea de initiator al demersului, presupun ca sint obligat sa platesc eu (in prima faza) taxa de timbru judiciar? Adica nu exista nici o posibilitate ca aceasta taxa sa-i fie imputata inca de la inceput fratelui (care se opune vinzarii, nici o sulta convenabila catre mine nu vrea sa-si asume)?
2.2 La o valoare a proprietatii imobiliare de 300 000 euro (1 500 000 lei), conform legii rezulta o valoare de 3822 euro taxa timbru judiciar. Insa folosind un calculator “online” pentru aceeasi taxa, la aceeasi valoare de pornire, calculatorul imi returneaza o taxa de 1860 euro. Imi poate spune cineva care ar fi valoarea corecta?
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2022
Tavi24, utilizator

Alte discuții în legătură

Imobil in indiviziune - executare silita sulta dupa ramanerea definitiva a hotararii claudiak claudiak Buna ziua, sunt detinatoarea unei cote majoritare dintr-un imobil (unde si locuiesc), detinatorul restului de cote vrea sa iasa din indiviziune si sa sa fie ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cineaioana cineaioana buna ziua,va rog din suflet sa imi raspundeti.am un teren de 2000 mp.eu detin 75 %,iar un vecin 25 %din aceasta supraf.eu vreau sa vand terenul cu un pret iar ... (vezi toată discuția)
Buna! suntem 4 frati si parintii au decedat , dar nu s a facut ... Raluk94 Raluk94 Buna! Suntem 4 frati si parintii au decedat , dar nu s a facut partaj ( succesiunea) si eu stau in acest apartament cu 3 camere singura.. Cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)