avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract chirie ANAF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract chirie ANAF

Daca am inchiriat un apartment ca si proprietar, cum trebuie sa procedez pentru inregistrarea contractului la ANAF? Se poate realiza aceasta procedura si online (locuiesc in alt judet decat cel de domiciliu si mi-e greu sa ajung fizic la ghiseu)? Vreau sa fiu in legalitate cu totul.

Citisem undeva ca se poate trece peste declararea contractului si pur si simplu sa declari acest venit in declaratia unica dar nu prea inteleg cum ar functiona. Nu am nevoie de un numar de contract inregistrat de ANAF pentru a-l putea trece in declaratie?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2022
theogrigore, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF nu mai este obligatorie. Aceasta inregistrare are rolul de a conferi contractului putere executorie, in sensul in care daca persoana careia inchiriati apartamentul nu plateste chiria, veti putea merge direct la executor cu contractul pentru executare silita, fara a mai fi nevoie sa introduceti actiune la instanta pentru aceasta suma.

Indiferent daca inregistrati sau nu contractul, in declaratia unica trebuie sa cuprindeti veniturile care va revin din incasarea chiriei.
Va multumesc tare mult pentru raspunsul prompt. Aceasta procedura de inregistrare se poate face si online?
Regasiti in link-ul atasat procedura de inregistrare online.

www.avocatnet.ro/articol_545...

theogrigore a scris:

Va multumesc tare mult pentru raspunsul prompt. Aceasta procedura de inregistrare se poate face si online?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am un contract de inchiriere inregistrat la anaf. AmiNiculae1 AmiNiculae1 Buna ziua! Am un contract de inchiriere inregistrat la Anaf dar chiriasul paraseste spatiul inchiriat mai devreme decat termenul stabilit. Modificarile legate ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere persoana fizica și juridică. rex8905 rex8905 Buna ziua, Este obligatoriu înregistrarea contractului de închiriere ? (vezi toată discuția)
Declaratia unica Srb Srb Anul acesta am inteles ca este obligatoriu doar online depunerea declaratiei unice impozit venit Declaratia unica este depusa pentru venit din inchiriere ... (vezi toată discuția)