avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nedreptate la locul de munca.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nedreptate la locul de munca.

Buna ziua,
acum cateva zile am fost agresata la locul de munca de catre un coleg,in timpul serviciului,am primit un pumn in figura fara nici un motiv intemeiat doar o simpla discutie mai apriga intre noi dar fara amenintari,injurii sau altceva de genul acesta.Aceasta firma are cam 18 angajati care lucreaza in doua ture.Am anuntat sefii mei directi,doi la numar,imediat.Am apelat serviciul 112 a sosit ambulanta dar si politia,acest lucru nu prea ia placut sefului meu,am fost transportata la camera de garda a unui spital am facut o radiografie si mi sa recomandat sa merg mai departe la un specialist maxilofacial fiind suspecta de fisura de mandibula.Eu deja urmez un tratament pt.o afectiune (glanda tiroida).In fine...problema este ca din victima ajung inculpat,va spun si de ce!Sa efectuat o ancheta interna si a rezultat ca amandoi suntem vinovati in aceeasi masura,sau luat masuri si in potriva mea (retrogradare in functie) iar inpotriva agresorului deocamdata doar ca nu mai primeste bonuri de masa pe luna in curs,cu alte cuvinte "si batuta si cu banii luati".Intrebarea este:-cum se procedeaza,din punct de vedere legal,in aceasta situatie;cum imi pot face eu dreptate pe alte cai legale;seful meu a procedat conform CODULUI MUNCII?!Multumesc anticipat...Va raspund cu promptitudine la intrebarile ulterioare.P.S-nu am depus plangere penala asupra agresorului (are "pile" la politie) si nici nu am sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca...sefului ai e frica de acest individ,asa reiese,dupa parerea mea,ca urmare a actiunilor lui.
Cel mai recent răspuns: k1980 , utilizator 11:51, 20 Ianuarie 2010
seful meu a procedat conform CODULUI MUNCII?
Codul Muncii,spune ceva de aceste lucruri,aceste incidente?!

Actul de violenta provocat de salariat sau la care acesta participa este considerat abatere disciplinara.

Codul muncii la art 263 defineste abaterea disciplinara:
Art. 263. definiţia legală a răspunderii disciplinare
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Codul muncii la art 39 si 40 precizeaza drepturi si obligatii pentru salariat si angajator :
Art. 39. principalele drepturi şi obligaţii ale salariatului
(1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
..........
e) dreptul la demnitate în muncă;
f) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;
.....
i) dreptul de a lua parte la determinarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a mediului de muncă;.......
(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;
b) obligaţia de a respecta disciplina muncii;
c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractul individual de muncă;
d) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
e) obligaţia de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii în unitate;
f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu.
Art. 40. principalele drepturi şi obligaţii ale angajatorului
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
........
e) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern.
(2) Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;
b) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
...........
Art. 264. sancţiunile disciplinare
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.
Multumesc,cel mai la obiect raspuns...=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta superior - abatere disciplinara? poate fi considerata insulta superior ierarhic abatere disciplinara, motiv de concediere? circumstante atenuante: stres, cedare nervos rog raspuns urgent, ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ramy7877 ramy7877 au voie sa-mi desfaca contractu de munca cand am savarsit o abatere grava si la ce fel de abatere (vezi toată discuția)