avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals in declaratii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals in declaratii

Buna seara, am o meserie total diferita de domeniul juridic, de aceea va rog sa-mi raspundeti daca urmatoarea fapta se poate incadra ca fals in declaratii. Intr-un dosar de ordin de protectie, exista un proces verbal intocmit de catre doi agenti de politie in care acestia descriu urmatoarele:
- "am fost directionati de catre ofiterul de serviciu sa ne deplasam la adresa...... Avand in vedere cele sesizate, ne-am deplasat la fata locului, dupa ce ne-am prezentat si declinat calitatea am procedat la legitimarea persoanelor in cauza" urmeaza apoi descrierea declaratiei verbale a reclamantului pe care agentii respectivi ar fi luat-o la "fata locului" .
In fapt, la fata locului au venit doi agenti de politie diferiti, de la o alta sectie de politie. Acestia au venit la fata locului, s-au legitimat si au luat declaratiile verbale, inclusiv prin inregistrarea acestora cu o camera video ce o avea in dotare unul dintre politisti. Din pacate proba video nu a fost depusa la dosar iar solicitarea mea catre sectia de politie a ramas fara raspuns.
Pot proba faptul ca acest echipaj de politie a venit la fata locului si nu agentii din procesul verbal din dosarul cauzei cu o filmare video de pe camera de supraveghere de la poarta casei.
Cei doi politisti care au dat aceasta declaratie, au venit intradevar la fata locului la solicitarea celor doi agenti de politie care erau deja acolo, acestia nu si-au declinat identitatea iar motivul pentru care au venit a fost ca sa transporte reclamantul intr-o masina diferita de cea a primului echipaj la sectia de politie de care acestia apartineau. Acestia prectic ne-au preluat pe amandoi la sectia de politie unde am dat declaratii.
Poate gresesc dar nu inteleg :
1. de ce acei agenti de politie au declarat ce ei au fost la fata locului ?
2. nu inteleg de ce proba video cu declaratiile luate la fata locului nu a fost predata la dosar;
3. Oare constatarile agentilor veniti la fata locului nu sunt importante ? Agentii veniti la fata locului puteau descrie in acel proces verbal daca au observat urme ale unui conflict, starea fizica vizibila a reclamantului si paratului, poate era necesar pentru aflarea adevarului sa incerce sa inteleaga daca reclamantul spune adevarul cu privire la ce sesiza prin o minima investigatie a locului unde acesta spune ca s-a petrecut o agresiune s.a.m.d.
Sunt curios daca o astfel de fapta poate fi sesizata in mod obiectiv ca "fals in declaratii" , mai ales ca acest proces verbal a fost utilizat ca proba, lucru care in final a dus la o condamnare a paratului. Nu stiu daca aceasta proba a fost considerata de magistrati importanta pentru decizia lor dar totusi, de ce nu putea fi un proces verbal facut de echipajul venit la fata locului ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2022
MirceaI1970, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 17:32, 28 Mai 2022
Buna ziua, pe scurt, cele relatate mai sus, nu se incadreaza in elementul material pentru falsul in declaratii.
Si doi, intr-un dosar de "ordin de protectie", probabil (si mai mult ca sigur) proba propusa nu era utila cauzei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor abuz politia rutiera sanctiuni inexistente, sanctiuni inventate de catre agentii rutieri ContSters365439 ContSters365439 Va salut pe toti ! Numele meu nu cred ca e relevant pt inceput. Am 40 de ani si sunt cetatean Roman cu rezidenta in Marea Britanie unde sunt plecat de 18ani ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma. am ramas fara permis. bancuadrian bancuadrian Buna seara tuturor, Faptele sunt urmatoarele, veneam dinspre victoriei spre piata domenii, pe bd-ul Mihalache, cand un echipaj de politie apare in spatele ... (vezi toată discuția)
Pile la politie Costica33 Costica33 De fiecare data cind sun la politie pentru deranjarea linistii publice, inainte sa vina echipajul, muzica la maximum se inchide de catre vecinul meu care face ... (vezi toată discuția)