avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare CIM

In codul muncii si in CCM la nivel de ramura sanitara se prevede ca , CIM se suspenda la initiativa angajatorului în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
Daca s-a formulat o plangere penala pt suspiciunea de abuz in serviciu in dauna intereselor publice ,prin faptul ca, dl X in perioada cat a activat ca manager, Auditul Intern din cadrul entitatii superioare si Anrmap-ul au constatat mai multe nereguli privind respectarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, se poate suspenda CIM-ul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:19, 17 Ianuarie 2010
Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) ca sancţiune disciplinară;
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detaşării.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire e gală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
Daca ati formulat plangere penala puteti suspenda CIM.
Nu cred ca plangerea penala formulata are vreo legatura cu art.52 alin.1 lit.c C.mun. ... nicaieri nu scrie ca abuzul in serviciu este incompatibil cu vreo functie ... si apoi suspiciunea nu este si certitudine
certitudine este cand o sentinta ramane definitiva si irevocabila, nu?
Atunci, infractiunea de abuz in serviciu nu este incompatibila cu cea de manager, poate sa revina in functie in orice moment chiar daca este condamnat , si daca prin abuz in serviciu a cauzat institutiei un prejudiciu mare , sa inteleg ca este ok si poate fi in continuare manager ?
Intr-adevar, certitudinea presupune deja o sentinta de condamnare prin care se stabileste cu adevarat ca persoana respectiva se face vinovata de savarsirea unei infractiuni.

In prezent, legislatia din tara nu prevede incompatibilitate intre functia de manager si infractiunea de abuz in serviciu. Singura modalitate prin care se poate stopa acest lucru este prevederea unor dispozitii in R.I sau R,O.F. societatii respective.

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate? radu_al radu_al Sunt functionar public intr-un serviciu deconcentrat al Ministerului Culturii si de curand am castigat un concurs de manager al unei instituţii de cultura ... (vezi toată discuția)
Suspendarea cim laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Cercetarea penala a unui angajat atrage dupa sine suspendarea CIM?Multumesc (vezi toată discuția)
Suspendare cim in baza inceperii urmaririi penale addy92 addy92 In baza carui articol un medic poate fi suspendat din functie,avand in vedere ca a comis un malpraxis si s-a dispus inceperea urmaririi penale?Multumesc (vezi toată discuția)