avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna, am urmatoarea situatie. Detin cu fostul meu sot, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna, am urmatoarea situatie. Detin cu fostul meu sot, (suntem ...

Buna, am urmatoarea situatie. Detin cu fostul meu sot, (suntem divortati de deja 2 saptamani) o casa de locuit, bun comun, construita impreuna in 26 de ani de casnicie. Avem si un copil de 14 ani pentru care instanta a hotarat ca tatal sa plateasca pensie alimentara. Noi inca locuim la aceeasi adresa, pina la efectuarea partajului, care inca nu stim cand il vom face. Ne "gospodarim" impreuna, daca pot spune asa, avand acces comun la baie, bucatarie, dar suntem separati . Acum, fostul meu sot m-a debransat de la lumina si de la caldura, a putut sa faca asta, si ameninta ca va debransa tot parterul cu baie, cu bucatarie cu living, el dormind la mezanin. Si ca isi trage separat curentul. Cum pot sa il determin legal, eventual cu ordin de evacuare daca e, sa nu procedeze asa cum spune. In baza carei legi pot intenta si actiune judecatoreasca. Pe langa faptul ca nu vrea sa plateasca pensie alimentara pt intretinerea copilului. NU SE POATE DISCUTA CU EL NORMAL SI CIVILIZAT. Este o persoana care doreste sa plec din casa bun comun, fara NIMIC, si sa-i las si copilul in grija !!! Ori asa ceva nu se poate. Va multumesc de raspuns.
Cel mai recent răspuns: CoriDi , utilizator 19:11, 9 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand pt pensie e foarte simplu daca nu achita va adresati unui executor judecatoresc pt a fi executat silit si daca au trecut mai mult de 3 luni faceti si plangere.penala pt abandon de familie.Demarati partajul e clar ca nu puteti convietui....
Va multumesc de raspuns.
Buna ziua, haideti ca lucrurile au evoluat intr-un sens cat de cat bun. Fostul sot plateste pensia alimentara, cu intarziere, dar vad ca se tine de treaba asta. Inca locuim in proprietatea noastra comuna, insa eu nu pot demara partajul din mai multe motive obiective. Am ales sa raman in continuare in casa, in primul rand pt confortul psihic al baiatului. Si apoi al meu, deoarece este greu sa o iei de la capat, sa platesti chirie, este nedrept. Problema este insa alta, pentru schimbarea numelui, a trebuit sa merg la Primarie pt adeverinta de proprietar. Si mi s-a raspuns, oficial, ca eu nu sunt proprietara pe casa. Ca nu am nici un act doveditor ca sunt proprietara acolo, in indiviziune. Si ma trimit la plimbare, sa fac partajul. La REg Agricol, stiti se trece cap de gospodarie sotul, apoi sotia si copiii. Singurul nostru act de proprietate al acestui imobil este autorizatia de construire, emisa de Primaria Stefnesti, pe numele fostului sot, in noiembrie 1995 cand noi eram casatoriti deja . Casa a fost declarata pentru inchidere lucrari, in 1999, casatoriti deja de 4 ani. Notele de impozit anuale, alte hartii oficiale de la Primarie, au fost emise pe numele ambilor soti domiciliati la adresa respectiva.
Problema e ca ei nu vor sa imi elibereze adeverinta cum ca si eu sunt proprietara pe aceasta casa construita in comun.
Intrebarea mea este, cum pot sa actionez impotriva salariatelor care emit documente gresit, si care se prevaleaza de pozitia lor de factor decident.
Intre timp, cu mari emotii si stres, am reusit sa iau un buletin rovizoriu pe un an de zile, la adresa respectiva, insa eu doresc sa imi apar drepturile si proprietatea si sa beneficiez de buletin normal. Va multumesc anticipat pentru rapuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prezentați actele de proprietate, certificatul de căsătorie și invocați asta
"Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor"- art.339 Cod civil
Eventual, faceți o adresa scrisa, cu număr de înregistrare, prin care solicitați eliberarea adeverințelor respective, în considerarea articolului de mai sus.
Buna ziua, va multumesc mult de raspuns. Asa voi face. Am cereri depuse da, on line pe site-ul Primariei, am fost si in audienta, oamenii sunt autisti. O tin una si buna ca nu imi pot elibera adeverinta aceasta, de coproprietar, impreuna cu fostul sot. Sustin ca trebuie sa facem partajul...Voi reveni si voi mentiona articolul acesta din Codul civil ( si prelungirea lui ca dupa divort, partile raman in coproprietate pina la partaj ) si voi cere sa imi mentioneze Departamentul de REgistru Agricol, in baza carei legi, nu imi elibereaza adeverinta necesara la Evidenta Populatiei. Multumiri de sugestie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? dinuo dinuo Buna ziua! Ma aflu intr-o situatie delicata rezultata ca urmare a divortului intentat de sotia mea, divort pronuntat, finalizat. Locuim impreuna pe o ... (vezi toată discuția)
plata impozit fara partaj facut utilizatorx utilizatorx Buna ziua! Sora mea a divortat in 1998, nu s-a facut partaj nefiind cazul. A ramas in proprietate comuna un teren de 30ari cumparat in 1995 cu fostul sot (cu ... (vezi toată discuția)
Ajutați-mă va rog cu un răspuns la cele ce urmează sa vi ... danut1975 danut1975 Ajutați-mă va rog cu un răspuns la cele ce urmează sa vi le scriu: Ma numesc Maria și locuiesc în gospodăria părinților ( ambii decedati), de mai ... (vezi toată discuția)