avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort amiabil; solutie impartire bunuri in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort amiabil; solutie impartire bunuri in coproprietate?

Buna ziua,

V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema:
eu si sotul meu, cu care sunt casatorita de 5 ani, dorim sa divortam pe cale amiabila din motive de nepotrivire. nu avem copii, dar avem un apartament cumparat in coproprietate, cu credit ipotecar, inainte de casatorie (eu fiind titularul principal al creditului si cea care a platit atunci avansul + mare parte din rate in acesti ani, am fost de acord sa il luam in coproprietate 50-50%). mai detinem si un teren, cumparat in timpul casatoriei, tot prin credit (neipotecar), garantat cu apartamentul (deci pe apartament exista dubla ipoteca).
ne-am inteles sa impartim aceste bunuri in mod amiabil. am cazut de acord ca eu sa raman in apartament, pe care sa il trecem pe numele meu, iar lui sa ii revina terenul in acte, urmand ca eu sa continui sa achit ratele si pentru teren pana la stingerea creditului. am ajuns la aceasta intelegere pentru a evita partajul pentru care nici unul dintre noi nu este pregatit financiar.
dar discutand cu cineva de curand, am inteles ca bunurile care sunt deja in coproprietate, nu se pot imparti in urma divortului decat printr-un act care are valoare de partaj (incheiat la notar ulterior divortului) si care este supus acelorasi taxe de 3% din valoarea bunurilor, chiar daca intelegerea este pe cale amiabila.
va rog mult sa imi confirmati sau infirmati daca este adevarat! partajul era ultima optiune pe care am fi vrut sa o abordam... de asemenea, dorim sa ne saparam bunurile si in acte, pentru ca situatia sa nu ramana incurcata ani de zile.
as mai avea o intrebare: ce alte variante de impartire pe cale amiabila a bunurilor mai avem? cu o cheltuiala si o bataie de cap cat mai mica.
mentionez ca aceea de a-i oferi lui in acest moment o suma de bani ca despagubire in schimbul acestor 2 bunuri pe care le avem in comun iese din discutie, eu neavand acesti bani!

Va multumesc anticipat!
M.R.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 21:16, 16 Ianuarie 2010
In cazul divortului, solicitati ca si capat de cerere partajul bunurilor. La primul termnen depuneti tranzactie si solicitati sa vi se restituie taxa de timbru achiatat pentru partaj. Daca ati ajuns la o intelegere nu este nevoie sa faceti partajul dupa ce instanta se pronunta prin hotarare definitiva si iorevocabila in legatura cu divortul, ci faceti partajul odata cu divortul.
Iar instanta va tine cont de hotararea partilor, materializata prin tranzactia depusa la instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: divort amiabil; solutie impartire bunuri in coproprietate? miha_radu miha_radu Buna ziua, V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si sotul meu, cu care sunt casatorita de 5 ani, dorim sa divortam pe cale amiabila din ... (vezi toată discuția)
Divort si impartirea bunurilor ARD ARD Buna ziua. Vreau sa divortez si vreau sa stiu cateva chestii importante privind impartirea bunurilor. Locuiesc in casa socrilor, am participat financiar la ... (vezi toată discuția)
Divort/cale amiabila iuli113 iuli113 Buna ziua, Am urmatoarea speta: M-am casatorit anul trecut,anul acesta in luna mai mi-am cumparat impreuna cu sotia un apartament prin prima casa-valoare ... (vezi toată discuția)