avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Copie legalizata la asociatia de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Copie legalizata la asociatia de proprietari?

Buna ziua,

Presedintele asociatiei imi solicita copie legalizata a contractului de v-c. a imobilului pe care il detin, asta dupa ce i-am transmis o copie simpla a actului. Este aceasta cerinta una legala pentru a deveni membru al asociatiei de proprietari? De asemenea, exista un anumit format al cererii pentru a deveni membru al asociatiei? La momentul curent, in care am transmis doar copie simpla(fara cerere), am dreptul sa fac solicitari de imbunatatire a starii tehnice a cladirii(partilor comune)? Am dreptul sa fiu convocat(prin tabel convocator) la adunarile generale/de bloc? In prezent nu mi se onoreaza cereri de solutionare a situatie descrisa mai sus si de comunicare a unor acte ce tin de istoricul de activitate al asociatiei pe motiv ca nu am depus copie legalizata(cerinta transmisa prin intermediul departamentului din primarie responsabil cu asociatiile).

Va multumesc,
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este prevazut nicaieri asa ceva (chestiunea cu copia).
Mai multe raspunsuri (cele mai corecte), le gasiti in :

Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi
funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Presedintele dvs. vrea sa fie mai catolic decat Papa - vorba romanului.
Daca o face pe-a interesantul, adresati-va compartimentului din primarie, care are in atributiuni, indrumarea si controlul as. prop.
Incercati sa clarificati aspectele semnalate, apoi la prima AG , candidati la o functie de membru al as. prop., sa fiti in miezul problemelor de la asociatia dvs.
Mult succes !
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Este aberantă pretenția cu copia legalizată, ca de altfel tot comportamentul președintelui. Citiți acest articol:
www.avocatnet.ro/articol_525...

Asociațiile de proprietari nu sunt ocolite de obligația de a respecta Regulamentul european privind protecția datelor (GDPR) și nici de controalele Autorității de Protecția Datelor (ANSPDCP). Asta înseamnă că și acestea trebuie să aplice principiul prelucrării a cât mai puține date, strict necesare. Într-un ghid recent publicat pentru asociațiile de proprietari, Autoritatea a subliniat că asociațiile nu ar trebui să ceară copii după diverse documente ale celor care stau în bloc.

„În ceea ce privește înscrierea persoanelor în cartea de imobil, art. 94 din Norme prevede că aceasta se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere. Pentru înscrierea persoanelor în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate, certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate, normele stabilind că acestea pot fi doar verificate vizual pentru conformitate”, subliniază ANSPDCP în recentul ghid.


Citiți și Legea 196/2018 și mergeți pregătit la o discuție cu el:
[ link extern ]

Dacă nu găsiți înțelegere insistați la primărie cu problemele pe care le aveți. Abuzurile sunt sancționate cu amenzi serioase - între 2.500 lei la 5.000 lei - și se aplică persoanelor care le fac, nu asociației, deci în caz că ar fi sancționat ar plăti din buzunarul propriu.

De asemenea, exista un anumit format al cererii pentru a deveni membru al asociatiei?

Nu există un format impus, e tot o pretenție absurdă a domnului.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul in cuprinsul disp L nr 196/2018 nu a prevzut obligatia proprietarului de a prezenta copie legalizata dupa documentul de achizitie bun imobil
Prin pretentia ridicata,presedintele dv de asociatie demonstreaza ca nu stapaneste dispozitiile in vigoare
Pentru a obtine calitatea si drepturile aferente pentru membrii proprietari,acestia u obligatia sa adreseze cerere de aderare la asociatia de proprietari-fara alte formalitati
Daca nu aveti calitatea de membru proprietar nu detineti drepturile aferente,respectiv nu puteti participa la adunarea generala si nici sa fiti ales in structurile de reprezentare ale asociatiei de proprietari
Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Mentionez ca imobilul pe care il detin nu este cu destinatie de locuit. Din ce am gasit in legea nr. 196/2018, obtinerea calitatii de membru al asociatiei se face cf. art. 17, alin. (7). Insa in ceea ce priveste dovada dreptului de proprietate sunt intrucatva in ceata. In legea nr. 196/2018, la art. 4 alin. (4), se descrie cum se face dovada dreptului de proprietate, iar mergand mai departe pe fir, in legea nr. 287/2009 privind codul civil, articolul pe care l-am gasit in acest sens ar fi nr. 565, ce vorbeste despre un extras de carte funciara. Presupun ca la originea acestei obisnuinte de a duce copie dupa contractul de vanzare-cumparare ar fi art. 33 alin. (6) din legea nr. 196/2018(dar chiar si acesta nu mentioneaza ca ar fi vorba de o copie, ci de o simpla prezentare a "informatiilor necesare [...] calculului cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei [...] si datele de contact ale proprietarului").
In ceea ce priveste departamentul din cadrul primariei, s-au multumit a-mi raspunde la solicitare cu raspunsurile presedintelui asociatiei, desi ma asteptam la masuri luate de primarie, eu invocand parti din art. 102 al legii nr. 196/2018(parti ce cad sub incidenta primariei/departamentelor din subordine-principalul punct vizat fiind art. 102 alin (c), privitor la grinzi structurale expuse ale blocului nehidroizolate/degradate, pe langa alin (a) s.a.-).
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2022
kau, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dovada dreptului de proprietate se poate face in multe feluri, insa cea mai simpla solutie e sa ii puneti la dispozitie un extras CF de informare - se poate obtine si online, are valabilitate 30 zile.
Daca insista sa va ceara titlul de proprietate (contractul VC, in cazul dumneavoastra) ii comunicati ca nu il priveste nici pe el personal, nici asociatia, ce conditii ati stabilit cu vanzatorul, si nici pretul tranzactiei.

Alte discuții în legătură

Cartea de imobil se poate tine in format digital sau este obligatoriu ... ina2007 ina2007 Cartea de imobil se poate tine in format digital sau este obligatoriu in registru scris de mana? (vezi toată discuția)
Buna seara,rog frumos sa imi raspundeti la intrebarea mea.m a ... Sturzu.lory@yahoo.com Sturzu.lory@yahoo.com Buna seara,rog frumos sa imi raspundeti la intrebarea mea.M a chemat d.l politist la sectie pentruo reclamatie de catre d.l presedinte a asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Atomi - b rasov intr-o asociatie de proprietari de apartamente, ... Atomi Atomi Atomi - B rasov Intr-o Asociatie de proprietari de apartamente, Cartea de Imobil - cu proprietarii de apartamente si miscarile de proprietari, cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)