avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

In anul 2000 moare x, ramanand o sotie supravietuitoare si 2 copii (A si B). Nu se face succesiunea dupa x, dar in succesiune intra doar un apartament cu 3 camere si mobila din el (bunuri comune obtinute in timpul casatoriei). Din aceasta succesiune lui A i-ar reveni 3/8, in calitate de descendent.
In august 2001 se casatoreste unul din cei 2 copii (A), iar in septembrie 2001 moare. Nu s-a facut succesiunea nici dupa moartea lui A. A impreuna cu sotia nu au avut bunuri comune pt ca in interval de o luna de la casatorie nu au avut timp sa achizitioneze, iar in aceasta perioada de o luna, A a stat 3 saptamani in spital. Banii obtinuti de cei doi de la nunta, suma de 2000 de euro, a fost depusa la banca pe numele surorii lui A care i-a folosit pentru cheltuilelile de spitalizare si pomenile care s-au facut din 2001 pana in 2006
Sotia lui A cere in 2006 suma de 1000 de euro plus dobanda, partea ei din mostenirea lui A. Sotia lui A are dretul la 1/3 din succesiunea lui A, venind in concurs cu mama si sora acestuia.
Cum ar putea dovedi ca a acceptat succesiunea dupa A? Ea nu a participat cu bani la nici una din pomenile care s-au facut pt A. Stiu ca nu se considera acceptare tacita participarea la pomeni, dar ar avea sanse sa obtina ceva intr-un proces de partaj.?Ce ar putea face sora si mama lui A ca sa o impiedice sa obtina ceva?
Mama lui A vrea sa vanda apartamentul pe care l-a dobandit impreuna cu x si nu poate sa o faca fara a face, in prelabil, succesiunea.
Sper ca m-am facut inteleasa, daca nu, va mai ofer si alte informatii care v-ar putea ajuta sa-mi dati un raspuns.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: rusalim , utilizator 10:35, 9 Octombrie 2006
Pai bineinteles ca nu poate sa-l vanda atat timp cat nu este proprietara.Deschide-ti succesiune dupa x.fiecare v-a avea certificat de mostenitor,cu trecerea bunurilor pe rol,apoi deschide-ti dupa copilul care a murit,se fac iar certificate de mostenitor,si abia pe urma fiecare v-a putea sa vanda partea pe care este proprietar.
:O
Ba e proprietara, doar ca e in indiviziune cu ceilalti mostenitori.
Iar certificatul de mostenitor NU E TITLU DE PROPRIETATE!!!!!!!!!!
El arata doar cine e defunctul, cine sunt mostenitorii, care-s bunurile si care a cota fiecaruia.
Bineinteles a poata sa vanda, insa doar partea sa de drept. Poate sa vanda si tot bunul; aici intervin dispozitiile privind vanzarea bunului altuia, valabilitatea vanzarii urmanda sa se definitiveze in urma partajului.
Nora e rezervatara la mostenirea sotului, asa incat dreptul ei nu poate fi ignorat.
Trebuie privite lucrurile si dpv al dreptului de optiune, respectiv al celor 6 luni.
Dar cu numai tu ai toate datele, doar la ;)tine se gaseste rezolvarea...
El arata doar cine e defunctul, cine sunt mostenitorii, care-s bunurile si care a cota fiecaruia.
Bineinteles a poata sa vanda, insa doar partea sa de drept. Poate sa vanda si tot bunul; aici intervin dispozitiile privind vanzarea bunului altuia, valabilitatea vanzarii urmanda sa se definitiveze in urma partajului.
Nora e rezervatara la mostenirea sotului, asa incat dreptul ei nu poate fi ignorat.
Trebuie privite lucrurile si dpv al dreptului de optiune, respectiv al celor 6 luni.
Dar cu numai tu ai toate datele, doar la tine se gaseste rezolvarea...;)
Bineinteles ca poata sa vanda, insa doar partea sa de drept. Poate sa vanda si tot bunul; aici intervin dispozitiile privind vanzarea bunului altuia, valabilitatea vanzarii urmanda sa se definitiveze in urma partajului.
Dar cu numai tu ai toate datele, doar la tine se gaseste rezolvarea...;)
Sorry pentru repetare, calculatorul mi-a jucat feste:">

Alte discuții în legătură

Drepturi succesorale mody mody Buna seara si Craciun Fericit Am si eu o nelamurire in ce priveste sccesiunea ,si am sa redau pe scurt situatia familiei mele . Mama mea si bunica-mea au ... (vezi toată discuția)
Mostenire cris21 cris21 Buna ziua tuturor1 As avea o intrebare cu privire la ce variante legale exista pentru cineva care ar dori sa la,sa dea sau sa daruiasca partea sa de ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu nabadai Veronica Popescu Veronica Popescu As vrea sa ma ajutati cu un punct de vedere intr-o problema destul de delicata. Mama soacrei mele a decedat in cursul lunii dec.2008.Mentionez ca soacra ... (vezi toată discuția)