avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua tuturor1

As avea o intrebare cu privire la ce variante legale exista pentru cineva care ar dori sa la,sa dea sau sa daruiasca partea sa de mostenire altui mostenitor.

Concret, mama mea ar dori ca partea ei de mostenire din partea tatalui meu defunct sa-mi revina mie.Suntem 4 mostenitori fiecare cu 1/4 din avere iar succesiunea a avut loc imediat dupa deces, fiecare dintre mostenitori mentinandu-si dreptul la mostenire.Nu s-a facut iesire din indiviziune deocamdata.

Poate mama mea sa-mi vanda cota ei parte la mostenire?
Poate mama mea sa-mi daruiasca partea ei de avere?
Poate mama mea sa faca un testament prin care bunurile ei sa-mi revina mie dupa deces?
Care este cea mai buna si sigura metoda?

Multumesc anticipat pentru raspuns!

Cel mai recent răspuns: Dragos Mateescu , Avocat 15:17, 29 Septembrie 2008
Nu va poate darui nimic mama dv. deoarece daca renunta la partea sa din mostenire renunta in favoarea tuturor mostenitorilor si nu numai pentru cine ar dori. Ca sa va vinda cota parte ideala trebuie mai intii dezbatuta succesiunea, obtinut certificat de mostenitor si partajul voluntar sau judiciar. Desigur ca poate face testament in favoarea dv. in conditiile in care are sarabilita cota sa indiviza sau bunurile care ii revin, numai ca acesta este supus reductiunii putind fi atacat de ceilalti mostenitori. Cea mai buna varianta, iesirea din indiviziune, partaj si apoi sa va instraineze cu titlu oneros cota sa parte sau bunurile ce ii revin
Multumesc mult pentru raspuns Dl Avocat!

Certificatul de mostenitor exista.Succesiunea a fost facuta imediat dupa decesul tatalui meu(1992).
Care sunt costurile pentru iesirea din indiviziune si partaj(cu aproximatie)?Cheltuielile vor fi suportate de toti mostenitorii sau numai de cel care cere partajul?
ba se poate 100%. cota de mostenire se poate instraina, nu va poate instraina bunuri propriu zise ci cota indiviza de 1/4 care ii apartine conform certificatului de mostenitor , e foarte simplu , orice notar va poate ajuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea mostenirii dupa mama adoptiva ioanabest ioanabest Parintii mei m-au adoptat cand aveam 3 ani.Dupa moartea tatalui, s-a stabilit prin succesiune mostenirea unei case cu teren, 3/4 eu ca unica fiica, si 1/4 mama ... (vezi toată discuția)
Drepturi succesorale mody mody Buna seara si Craciun Fericit Am si eu o nelamurire in ce priveste sccesiunea ,si am sa redau pe scurt situatia familiei mele . Mama mea si bunica-mea au ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune oportunitate si timing 1dragon6 1dragon6 Am mostenit in 2006 cu certificat de mostenitor de la mama mea cota de 1/2 din locuinta caramida de 62mp (c1964) si teren agricol intravilan de 987 mp si cota ... (vezi toată discuția)