avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anularea mostenirii dupa mama adoptiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anularea mostenirii dupa mama adoptiva

Parintii mei m-au adoptat cand aveam 3 ani.Dupa moartea tatalui, s-a stabilit prin succesiune mostenirea unei case cu teren, 3/4 eu ca unica fiica, si 1/4 mama adoptiva, cu care nu sunt in relatii amiabile, ba chiar mai mult, dansa s-a cuplat cu fostul meu sot caruia vrea sa-i lase mostenire partea ei de casa, anuland dreptul meu legitim de unic mostenitor.Pot pierde mostenirea dupa ea in favoarea acelui individ numit ex-sotul meu, sau se poate ataca ?Ea incearca mai multe modalitati ed a-i atribui lui casa, contract de comodat, abitatie viagera,testament, nu s-a hotarat cum sa faca dar vrea cu orice pret sa impiedice mostenirea mea dupa ea. Ce sanse am?Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:45, 31 August 2009
Cu averea sa, in timpul vietii, ea poate sa faca ce doreste.
Daca insa ulterior decesului, puteti dovedi ca in momentul in care i-a facut donatie, vanzare, testament, era lipsita de discernamant, veti putea desfiinta acele acte juridice si sa va bucurati pe deplin de mostenirea si a averii mamei d-voastra. adoptive.
Momentan mama adoptiva poate sa faca orice doreste cu partea ei....nu aveti cum sa o impiedicati.
Puteti insa sa solicitati iesirea din indiviziune si astfel nu veti mai fi obligata sa fiti coproprietar cu ea.
In rest , colegul Gabescu va explicat ce se poate face.
În timpul vieţii, mama poate înstrăina bunurile sale cui doreste, chiar si ex-sotului dv., astfel încât la decesul acesteia dv. sa nu va mai ramana nimic de mostenit.
Daca însă, nu înstrăinează bunul în timpul vieţii, ci face doar un testament al averii sale în favoarea unui terţ, la decesul acesteia, dv. veţi moşteni dar o cotă mai mică prin reducerea acestei liberalităţi făcute în favoarea terţului.
Dacă nu lasă un testament, ci încheie un contract de vânzare cu uzufruct viager, aceasta va conduce la înstrăinarea imobilului către tert, ea pastrându-si doar dreptul de a locui in imobil pe toata durata vietii. În acest caz, nu veti mai mosteni nimic din bunul înstrăinat. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru o eventuala mostenire,pls ajutati-ma! oanaboros oanaboros Buna ziua...am o nelamurire si sper ca dvs sa ma puteti ajuta...tatal meu a decedat in urma cu 10 ani,bunica mea din partea tatalui este in viata.Apartamentul ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire nicu2108 nicu2108 tata si mama au divortat si paratjat bunurile comune. tata s-a recasatorit.nevasta din cea de-a doua casatorie are un copil din o casatorie anterioara, copil ... (vezi toată discuția)
Mostenire Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua. Situatie: tatal decedeaza si lasa mostenire copiilor si sotiei (sotia fiind mama vitrega a copiilor). Dupa un timp, are loc si decesul mamei. ... (vezi toată discuția)