avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interzicere (Restrictie) acces concubin in locuinta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interzicere (Restrictie) acces concubin in locuinta comuna

Interzicere (Restrictie) acces concubin in locuinta proprietate comuna (50% -50 %)
Pe scurt, am divortat de fosta sotie in 2019 dar ne-am separat definitiv in acest an, Feb 2022. Divort amiabil, notar, partaj nefacut pentru ca nu l-am dorit nici unul. Fara a fi informat, si-a adus noul iubit sa locuiasca impreuna in apartamentul bun comun, alaturi de cei doi copii ai nostri. Nu am fost OK dar, intelegand ca respectivul si-a cumparat un apartament pe care il mobileaza, am acceptat oarecum situatia tranzitorie fara alte discutii, cu speranta ca la un moment dat se vor muta impreuna.
Recent, am auzit de la unul dintre copii ca "nu am ce cauta acolo", chestie care imi displace - acolo e domiciliul meu, acolo vreau sa-mi vizitez copiii, acolo am inca lucruri si acolo vreau sa trag peste noapte daca am de lucru la masina sau vreau sa-mi petrec cateva zile libere. In esenta, vreau ca atunci cand ii anunt ca vin "acasa", sa dispara amandoi din peisaj in perioada respectiva.

Ma intereseaza, in eventualitatea in care ii gasesc totusi acasa pe amandoi, sa stiu ce drepturi am in privinta imobilului respectiv si daca lucrurile evolueaza negativ, daca pot cere un ordin de restrictie pentru respectivul.

Deasemenea, o recomandare de avocat (CT) dispus sa ma asiste in acest caz.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2022
Madriannn, utilizator
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 10:46, 8 Iunie 2022
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Avand in vedere ca sunteti coproprietar aveti aceleasi drepturi ca si fosta nevasta cu privire la imobil, deci, inclusiv si dreptul de folosinta asupra imobilului in discutie. Intelegand ca acest drept de folosinta va este limitat ca urmare a faptului ca concubinul locuieste in imobil se poate formula actiune in instanta pentru evacuarea concubinului (de analizat aceasta posibilitate) sau puteti solicita despagubiri de la fosta nevasta pentru exercitarea dreptului de folosinta in exclusivitate de catre dansa.

In privinta modalitatii de utilizare a bunului in comun, in caz de neintelegere intre parti se poate apela la instanta de judecata care va stabili cum se va utiliza bunul (art. 639 C.Civ.)

Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2022
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Avand in vedere faptul ca , in speta, concubinul locuieste efectiv in apartamentul comun, apreciez ca, in prealabil, era necesar acordul dumneavoastra de vointa, in acest sens.

In ceea ce priveste imobilul comun, pentru a perfecta un contract de comodat, ori un contract de inchiriere, este necesar acordul de vointa al ambilor codevalmasi, avand in vedere faptul ca discutam despre locuinta familiei.

Consimțământul scris al soţilor este necesar când se încheie acte prin care ar fi afectată folosinţa asupra locuinţei familiei sau când se deplasează bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa respectivă.
Fiecare soţ poate încheia singur acte de dobândire a bunurilor comune.

Actele materiale de folosinţă pot fi săvârşite de fiecare soţ asupra bunului comun, fără consimţământul celuilalt soţ, cu precizarea că schimbarea destinaţiei acestuia nu poate fi făcută decât prin acordul soţilor.

Asadar, daca situatia degenereaza, poate fi realizata evacuarea concubinului , din imobilul proprietate comuna.

In prealabil, il puteti notifica, prin avocat, poate va parasi imobilul in mod voluntar.


8 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce ar pleca ei ca sa stati dvs?
Nu ii puteti obliga sa va primeasca, va trebui sa cereti partajul.
NU sunteti soti, nu mai e vb de locuinta familiei.
Multumesc pentru raspuns, ei (sau doar el) ar trebui sa plece pe perioada prezentei mele acolo pentru ca s-ar evita o situatie potential conflictuala. Referitor la apartament, nu am alt domiciliu (proprietate) si am inca drepturi asupra acestuia. Pentru ca acolo imi primesc corespondenta, acolo ma cauta politia, armata si fiscul. Pentru ca in eventualitatea in care imi schimb jobul, acolo intentionez sa locuiesc.
Da, nu suntem soti dar in privinta copiilor mei, aceea e locuinta familiei mele.
Sper ca e mai clara situatia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu puteti locui impreuna pt ca niciuna din parti nu vrea asta,, de asta ar trebui sa faceti partaj

Alte discuții în legătură

Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu fostul sot lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am divortat de curand si nu am facut partaj . Avem 2 locuinte ,un apartament la bloc si o casa care ca valoare este de 5 ori mai mare. Locuinta din buletin la ... (vezi toată discuția)
Inchiriere coproprietate ContSters277797 ContSters277797 Am un proces de partaj in derulare. Imobilul care face obiectul partajului este locuit de fostul sot, eu locuind momentan in alt spatiu. Imobilul este bun ... (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)