Nu reusesc sa clarific urmatoarele aspecte legate de asociatii si fundatii:
1. Referitor la veniturile incluse la calculul profitului impozabil:
- veniturile obtinute din activitati de formare profesionala, precum si cele obtinute din realizarea unui contract de prestari servicii cu o institutie avand ca obiect, organizari de cursuri si instruiri tematice, distribuirea de pliante si materiale de studiu in institutii de invatamant, nu sunt incluse ca venituri scutite la plata imp. pe profit cf art. alin2 art 15 L 571/2003. Daca nu sunt incluse in acest articol, inseamna ca se vor lua in calcul la stabilirea impozitului pe profit? Daca se vor lua in calcul, atunci care este baza legala?
2. Referitor la plata membrilor asociati (inclusiv presedintele):
- Daca membrii asociati, chiar si presedintele, contribuie la realizarea obiectului contractului de prestari servicii incheiat de fundatie cu o institutie (referire la contractul privind organizarea de cursuri si instruiri tematice in institutii de invatamant), atunci sub ce forma pot fi ei remunerati, in baza unei conventii civile sau in baza unui contract de mandat ( desi conform prev. codului civil, obiectul principal al mandatului presupune incheierea de acte juridice si numai accesoriu la acestea poate include si fapte materiale). Care este baza legala?
In principiu, conform legii si statutelor lor, asociatiile si fundatiile (organizatii non-profit) nu au "profit" ci numai "venituri".
Si asta pentru ca ele nu fac fapte de comert.
Prestarea de servicii in favoarea tertilor este un fapt de comert, asa ca nu cred ca aceasta activitate este compatibila cu actul constitutiv si cu legislatia specifica.
Sursa si natura veniturilor AS sau F este cea specificata in actul lor constitutiv, gama acestora fiind destul de restransa. In general, As si F au venituri din cotizatii si taxe pentru serviciile acordate exclusiv membrilor lor.
Remuneratia celor care asigura functionarea AS si F se face conform prevederilor din actul constitutiv si a legislatiei din domeniu, ei fiind salariati ai persoanei juridice in speta.
O solutie corecta legal a problemelor Dvs. ar fi infiintarea de catre As sau F (ea insasi, ca persoana juridica) a unei societati comerciale detinute in proportie de 100%. Aceasta SC poate presta servicii tertilor iar "profitul ei net" se face "venit" la AS sau F.