avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decizii pentru un spatiu detinut partial de un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decizii pentru un spatiu detinut partial de un proprietar si partial ca parte comuna a cladirii

In ce modalitate se pot lua deciziile privind un spatiu detinut partial si majoritar de catre un proprietar si partial ca parte comuna a cladirii?

Aici exista articolele referitoare la proprietatea detinuta in comun existente in Codul Civil(CC), in acelasi timp existand si Legea Asociatiilor de Proprietari cu prevederi privitoare la proprietatea comuna.

Din CodCiv acest spatiu as zice, v-as ruga sa ma contraziceti daca pare gresita afirmatia, ca acest spatiu are regim de coproprietate, respectiv exista doi detinatori de cote parti:
1) proprietarul persoana fizica care detine si cota majoritara de proprietate;
2) partea de proprietate detinuta ca parte comuna, respectiv de catre toti posesorii de cote de spatii comune din respectiva cladire.

Conform CodCiv, din ce am citit, deciziile privitoare la modificarea coproprietatii se iau in functie de cotele parti detinute la care se adauga "în măsura în care nu schimbă destinația și nu aduce atingere drepturilor celorlalți coproprietari."
De aici am spune ca proprietarul persoana fizica va lua deciziile la modificarea spatiului in calitate de detinator al unei cote majoritare de peste 50% dis spatiul res[ectiv.

Numai ca in acest caz detinerea cotelor minoritare ale spatiului de locuit, in cota mai mica de 50% din spatiu, face parte din "proprietatea comuna" reglementata si prin Legea Asociatiilor de Proprietari, care prevede atributii ale Asociatie de Proprietari, Comitetului executiv si acorduri ale proprietarilor individuli pentru modificare sau administrarea spatiilor comune ale cladirii.

Aici intervine intrebarea, in ce modalitate se pot lua deciziile referitoare la modificarea acestui spatiu?
Presedintele asociatiei sustine ca spatiul se incadreaza ca regim de administrare si modificari constructive la spatiile comune ale cladirii iar in consecinta Asociatia de Proprietari ar trebui sa decida in privinta modificarilor contructive ale spatiului.

Mai concret este vorba despre un spatiu care contine in prezent chiuveta si vas WC si pentru care proprietarul cotei majoritare doreste adaugarea unui dus si amplasarea in alt loc a vasului WC, deci as zice ca nu modificarile nu ar schimba destinatia spatiului si in cosecinta nu ari fi nevoie de acordul celorlalti proprietari detinatori de spatii comune ale cladirii.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2022
stefb, utilizator
Cel mai recent răspuns: stefb , utilizator 12:53, 9 Iunie 2022
Concret despre ce spatiu este vorba ,unde discutati despre proprietar majoritar asupra unui spatiu care necesita acordul tuturor proprietarilor din condominiu?
Proprietarul pretins majoritar detine document legal care sa ateste calitatea sa asupra spatiului in discutie ?
Concret spatiul este detinut de proprietar in cota de 85%, aceasta apare desigur si in actele de proprietate.
Ceea ce nu apare explicit este cine detine restul de 15% din spatiu, cei din Asociatia de Proprietari au asumat ca restul de 15% este cota comuna.

Problema este ca, asumand ca acei 15% sunt cota comuna de proprietate, asociatia de proprietari se comporta ca si cum intregul spatiu este cota comuna si se aplica in principal Legea Asociatiilor de Proprietari, iar in consecinta doar Asociatia decide ceea ce se intampla cu spatiul.

Lucrul acesta imi pare incorect, dupa mine ar trebui ca detinatorul cotei majoritare sa ia aceste decizii, aplicand articolele referitoare le coproprietate din Codul Civil.

Foarte concret este vorba despre o singura incapere, cu iesire directa in holul proprietate comuna al blocului. Aceasta incapere contine chiuveta si vas wc iar proprietarul doreste reamenajarea acesteia, adaugarea unui dus si mutarea vasului wc.

Intrebarea este daca ati mai intalnit o asemenea situatie si care va este opinia in acest caz?


ynocentta a scris:

Concret despre ce spatiu este vorba ,unde discutati despre proprietar majoritar asupra unui spatiu care necesita acordul tuturor proprietarilor din condominiu?
Proprietarul pretins majoritar detine document legal care sa ateste calitatea sa asupra spatiului in discutie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare legata de spatiul unde se plateste intretinerea din bloc alinbara alinbara Buna seara! La subsolul blocului construit in 2010 exista o incapere unde care este folosita de asociatia de proprietari pentru depozitarea de materiale si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! Întrebare despre votul in asociatia de proprietari IonIoanaAnca IonIoanaAnca Buna ziua! Am urmatoare întrebare despre votul in asociatia de proprietari. Legea 196/2018 actualizată la 2022, la art 49 spune: Articolul 49 (3) Pentru ... (vezi toată discuția)
Spatiu verde in parcare Firstjustme Firstjustme Buna ziua. Am cumparat de curand in Bucuresti un apartamnet intr-un bloc mai vechi unde exista o curte privata a locatarilor. Spun asta pentru ca in actul meu ... (vezi toată discuția)