avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere SUCCESIUNE Salutare tuturor! Am nevoie de un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere SUCCESIUNE Salutare tuturor! Am nevoie de un mic sfat din partea voastra ...

Salutare tuturor!

Am nevoie de un mic sfat din partea voastra si sper sa ma puteti ajuta!
Mama a decedat acum 16 ani si tata acum 7 ani. Din pacate, in decembrie a decedat si fratele meu bun. In urma lor am ramas eu si inca un frate vitreg, Fratele vitreg este baiatul mamei, de dinainte casatoriei cu tata si nu a fost adoptat de tata sau "trecut pe numele lui".
Puteti sa imi spuneti cum s-ar realiza "imparteala" sau cum se poate proceda in cazul asta?
Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: deliaena1402 , utilizator 11:09, 9 Iunie 2022
1. Succesiune dupa mama, la care vin tata si cei 3 copii, inclusiv fiul mamei de dinaintea casatoriei.
2. Succesiune dupa tata, la care veniti dvs. si fratele, fiu al tatalui. Nu si fratele vitreg
3. Succesiune dupa frate la care, daca acesta nu are sotie si copii, veniti cei 2 frati ramasi. Daca are sotie doar, veniti in concurs cu ea. Daca are si copii, nu veniti deloc. Daca are doar copii, iar nu veniti deloc la succesiune.
Cam asta e imparteala. In functie de ce bunuri exista si de regimul acestora (proprii sau comune), un notar va va spune si cum se impart. Deci urmatorul pas e sa mergeti la notar pentru dezbaterile succesorale.
Buna ziua!
Fratele decedat nu avea copii si nici casatorit nu era.
Fratele vitreg se incadreaza jumatate/jumatate cu mine la mostenirea din partea fratelui?
Adica eu din ce m-am gandit, ar fi intrat la mostenire de pe urma mamei....
Dacă există şi fraţi vitregi, cota de 1/1 se moşteneşte pe linii: 1/2 din aceasta pe linia paternă, de către fraţii după tată şi fraţii buni şi 1/2 pe linia maternă, de către fraţii după mamă şi fraţii buni.
Imi cer scuze daca pare ca nu pricep sau sunt stresanta..
Sincer va zic, nu imi doresc sa intru in polemici cu fratele vitreg, si de asta intreb ca sa stiu ce pot sa ii zic si sa inteleaga si el. Adica intr-un cuvant, imi doresc sa fiu sincera si corecta cu el.
Am inteles, insa acum eu vreau sa stiu cat la suta ii revine lui dintr-un intreg. Cand a murit mama, succesiunea se imparte astfel:
- tata - 50%;
- restul de 50% / 4 = 12,5% fiecare - 3 copii, 2 buni si 1 vitreg + tatal.
Tata moare -
- eu cu fratele meu avem 50-50% fiecare din partea tatalui.
Fratele vitreg nu face parte dupa tata.

Cand moare fratele bun, intram la succesiune eu si fratele vitreg, corect?
Asta inseamna ca partea mostenita de la frate se imparte in mod egal intre mine si fratele vitreg?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul tatalui meu care s-a recasatorit Andrei.V.M Andrei.V.M Tatal meu a murit, era recasatorit de 25 ani cu o doamna (mama vitrega) impreuna cu care au construit o casa si au dat nastere surorii mele. De curand a murit ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare -cumparare alin2 alin2 Un sfat va rog. Mama este mostenitoarea unei proprietati rezultata in urma taxei de succesiune intre frati acestia neavind nici o pretentie la imobilul ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)