Vreau sa spun că era testament făcut de către mătușa mea la sora ei, după ce a murit unchiul meu sa dus la notar și a renunțat la acel testament și la făcut la o vecina,fara să știm ceva am aflat acum după ce a murit și mătușa mea. Acum eu fiind nepoata unchiului vreau sa deschid succesiune ptr el Nu stim daca să procedat corect !
In principiu, este corect. Matusa "a schimbat foaia" cum s-ar zice, dupa moartea unchiului.
Daca dvs. sunteti nepoata unchiului, adica ruda cu unchiul, matusa e doar prin alianta, fiind sotia unchiului si nu va priveste succesiunea ei.
Daca sunteti nepoata matusii (fiica surorii careia ii lasase testament), deci ruda cu matusa, unchiul este prin alianta si nu aveti calitate sa dezbateti succesiunea dupa el. Dar au calitate eventualii lui frati sau .... vecina care are interes pentru a putea dezbate apoi succesiunea dupa matusa.
Daca nu au avut descendenti, in ordinea deceselor,
1. pe unchi il mostenesc: sotia supravietuitoare (matusa) si fratii (sau nepotii de frati), ca presupun ca parinti nu mai avea unchiul in viata. Deci, 1/2 matusa si 1/2 fratii unchiului.
2. pe matusa, daca aceasta nu are copii/parinti, o mosteneste vecina careia i-a facut ultimul testament. NU SORA, aceasta nefiind mostenitor rezervatar si neputand mosteni nici macar in limita rezervei cata vreme exista un testament valabil incheiat, posterior testamentului facut surorii.
Am plecat de la presupunerea ca s-a facut testament universal, pe toate bunurile, fiindca ati dat amanunte cu lingurita.
In orice caz, raspunsul la intrebarea dvs. este: Da, este corect. Matusa a anulat testamentul facut surorii ei prin testamentul ulterior facut vecinei.