Buna ziua
As vrea sa mai fac un copil, dar nu stiu daca o sa am dreptul la concediu de crestere copil in situatia mea:
- am fost in CCC pana la 06.08.2009 cu primul copil, timp in care firma la care am lucrat s-a si radiat (22.04.2009 s-a pronuntat radierea unitatii)
- din data de 16.11.2009 sunt in somaj. Am reusit abia la aceasta data sa-mi depun actele la somaj, pt. ca lichidatorul nu mi-a inchis carnetul de munca si am fost prin tribunal vreo 3 luni. Tribunalul a hotarat apoi ca sa-mi inchida carnetul de munca ITM si sa mi-l elibereze, mi l-au inchis cu data de 22.04.2009, momentul radierii. Eu acum nici nu stiu cata intrerupere am: 3 luni si 10 zile de cand a implnit copilul 2 ani, sau din data de 22.04.09 mi intrerupt?
- somaj am pana pe data de 16.08.2010.
Va rog sa-mi spuneti daca eu pot sa fac un copil acum?as avea dreptul la indemnizatie in situatia mea?
Va multumesc anticipat.
1. In timp ce sunteti in somaj puteti lua concediu medical. Acesta intrerupe si suspenda somajul care se reia, de unde a ramas, la expirarea concediului medical.
2. In acest fel va prelungiti somajul din care puteti intra si in concediu de maternitate si in CCC.
Deci ar trebui sa am 12 luni din data de 16.11.2009, pana la nasterea copilului?
Si concediul medical pana la cate zile poate merge? As putea lua concediu de risc maternal inainte de concediul de maternitate pt. a ajunge la stadiul de 12 luni? ma iertati pt. insistente, dar nu as vrea sa fac o prostie pt. ca fara indemnizatie ne-ar fi destul de greu sa crestem 2 copii numai din salariul sotului.
multumesc.
1. Trebuie sa aveti 12 luni premegatoare datei nasterii copilului, adica de la data nasterii copilului dati 12 luni inapoi.
2. In timpul somajului va puteti lua orice fel de concediu medical, inclusiv cel maternal.
3. Certificatele medicale le prezentati la AJOFM care le calculeaza si le plateste. Nu au cum sa se opuna deoarece este legala acesta situatie.