Buna ziua. Suntem 3 copii (2 frati si o sora). Parintii nostri sunt actualmente decedati. Mama mea detinea un act de vinzare-cumparare pe o suprafata de pamint, si asta inainte sa se casatoreasca cu tata. In urma inceperii succesiuni, din intimplare, am dat peste un act de vinzare-cumparare facut prin notariat, pentru acea suprafata de pamint, intre mama mea si unul dintre nepoti (adica copilul unuia din fratii mei) noi ceilalti 2 frati nestiind nimic. Problema este ca la data intocmirii actului de vinzare-cumparare, mama mea era in stare de „leguma”- nu vedea, nu auzea, nu vorbea. Este clar pentru toata lumea ca acea semnatura a fost luata cu forta. Credeti dumneavoastra ca se mai poate face ceva pentru a indrepta lucrurile? Aceste fapte s-au pretrecut in anul 1995. Cu stima.
daca detineti un act medical care sa ateste faptul ca vinzatoarea nu era, la data intocmirii actului de vinzare-cumparare, in deplinatatea facultatilor mintale, sau ca actul a fost incheiat la sediul notariatului si ca aceasta nu se putea deplasa, etc, se poate cere, pe temeiul viciilor de consimtamint, anularea actului intocmit.
Intr-o astfel de situatie,trebuie sa faceti dovada discernamantului alterat(lipsei capacitatii de exercitiu la momentul testarii) al mamei dvs pe motiv de boala.
Aceasta o puteti puteti proba cu acte medicale,expertiza medico-legala si cu martori.
Trebuieste cautata la medicul de familie fisa medicala a mamei dvs,tratamentele aplicate etc.sau la o unitate spitaliceasca unde a fost internata anterior intocmirii testamentului.
Pe baza acestor acte se poate solicita efectuarea unei expertize medico-legale care sa concluzioneze asupra capacitatii de exercitiu a decedatei in momentul testarii in raport de afectiunile avute si cu tratamantul urmat.
sunt totusi sanse mari sa anulati prin instanta contractul daca puteti dovedi ca la semnarea contractului mama dvs nu a fost in deplinatatea facultatilor mintale.