avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare cumparare cu clauza intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare cumparare cu clauza intretinere

Suntem 4 frati.Mama (vaduva si unica proprietara a unui apartament), a incheiat act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu 2 dintre frati (fiind bolnava si nedescurcandu-se material), act de care au cunostinta si ceilalti 2 frati(fara ca acestia sa fi dat totusi o declaratie la notar).Cand s-a incheiat actul (in 2007), mama avea 69 ani si nu suferea -nici atunci si nici acum - de boli psihice, dar in momentul incheierii actului nu s-a facut o expertiza medico-legala care sa ateste acest lucru.
In prezent, unul dintre fratii care nu sunt in contract recunoaste efortul facut de fratii care isi respecta clauzele contractuale, problema este ca cel de-al patrulea copil, care desi nu a contribuit cu absolut nimic la intretinerea mamei, are acum pretentia la partea lui din casa parinteasca (dupa decesul acesteia).
Intrebarea mea este daca dupa decesul mamei acest frate poate ataca contractul de vanzare cumparare cu clauza intocmit si daca are sanse sa castige acest proces ? Ar fi recomandat ca cei doi frati sa pastreze chitante , sa caute martori care sa dovedeasca ca doar ei si-au intretinut parintele ?De asemenea este recomandat ca macar acum mamei sa i de faca o expertiza medico-legala din care sa rezulte ca este in deplinatatea facultatilor mintale ?
Mentionez ca si fratele care nu este trecut in contract dar recunoaste eforturile celor doi afirma ca poate oricand sa fie martor la un astfel de proces.
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
madlenesiatat, utilizator
Cel mai recent răspuns: madlenesiatat , utilizator 07:02, 30 Martie 2012
Ar fi recomandat ca cei doi frati sa pastreze chitante , sa caute martori care sa dovedeasca ca doar ei si-au intretinut parintele ?

Da. Cu toate ca vechiul cod civil (care guverneaza contractul) nu reglementeaza expres prezumtia de gratuitate in cazul contractului de intretinere incheiat cu un descendent, ci doar v/c cu retinerea uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere (art.845, daca nu ma insel)

De asemenea este recomandat ca macar acum mamei sa i de faca o expertiza medico-legala din care sa rezulte ca este in deplinatatea facultatilor mintale ?

Nu medico-legala. Un certificat care sa ateste ca are discernamant, da.
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine pe cine mosteneste intru-n caz de semnatura luata cu forta Succesorul Succesorul Buna ziua. Suntem 3 copii (2 frati si o sora). Parintii nostri sunt actualmente decedati. Mama mea detinea un act de vinzare-cumparare pe o suprafata de ... (vezi toată discuția)
Neintelgeri intre mostenitori ancasiia ancasiia Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema. Eu impreuna cu cei 2 frati si cu mama mea am ramas proprietarii unui aparatamnet de 3 camere in ... (vezi toată discuția)
Situatie critica pentru un batran bolnav MENGHINA MENGHINA Buna ziua ! Va rog dac a stie cineva cum as putea rezolva aceasta situatie mai speciala: este vorba despre un batrin de 83 de ani care este singur,sotia ... (vezi toată discuția)