avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Buna ziua, in 2008 am cumparat un teren extravilan. ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Buna ziua, in 2008 am cumparat un teren extravilan. Cand am cerut ...

Buna ziua, in 2008 am cumparat un teren extravilan. Cand am cerut extras de carte funciara am vazut ca acesta este grevat de sarcini, respectiv "C1 intabulare, drept de ipoteca in baza unui contract de imprumut cu termen de restituire la data de 20/04/2010;" "c2 interdictia de instrainare si grevare in favoarea persoanei de la c1"; si "c3 somatia nr 1 din 15/11/2011 emisa de bancpost s.a." Va rog sa-mi spuneti cum as putea face sa radiez aceste inscrieri, tinand cont ca sunt din 2009 si 2010, deci sunt prescrise. Aceste sarcini au fost inscrise de creditorii fostei mele sotii (si ea coproprietar a terenului). Motivul pentru care vreau sa cer radierea din CF este ca s-a implinit termenul de prescriptie si acesti creditori au stat in ultimii 12/13 ani in pasivitate, cand puteau sa ceara vanzarea terenului, partajul, etc. Am inteles ca pentru a radia ceva din CF imi trebuie hot jud definitiva, dar nu stiu ce obiect ar trebui sa aiba procesul pe care ar trebui sa-l incep pentru a obtine aceasta hot jud. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ionut979 , utilizator 01:44, 22 Iunie 2022
Buna ziua,

Formulati o cerere in constatarea intervenirii prescriptiei si cu hotararea obtinuta va puteti prezenta la CF in vederea radierii sarcinilor.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Mulțumesc mult pt raspuns, intre timp am aflat ca de fapt ar fi 15 ani termenul de prescriptie pt inscrierile din CF. Si totusi termenul de prescriptie pt drepturi reale este de 10 ani. Ma poate lamuri cineva care e diferenta si daca trebuie sa astept 15 ani sau nu?
Potrivit practicii judiciare in domeniul prescripția dreptul de a obține executarea silită a unui credit ipotecar este de 3 ani. Invoca bancile in apărare prescripția de 10 ani însă instanțele de judecată au in vedere ca obligatia principala a creditului este achitarea sumelor de bani pentru care termenul de prescriptie este de 3 ani. După împlinirea termenului de 3 ani fără declararea scadentei anticipate a creditului și fără demararea procedurii de executarii silită, banca nu mai poate pune in executare contractul de credit sub nicio maniera. Este de analizat dacă s a schimbat aceasta optica a instantelor de judecată, însă tind sa cred ca nu.
Ce v a spus de la CF in privința prescripției de 15 ani este probabil termenul la care se radiază de drept din CF.
nu este vorba despre un credit ipotecar de la banca, ci despre un imprumut de la o persoana fizica, cu garantie pe acest teren extravilan, iar acea persoana si-a inscris dreptul de ipoteca in cartea funciara.
multumesc mult pentru raspunsurile dvs!

Alte discuții în legătură

Radiere inscriere cartea funciara ionut979 ionut979 Buna ziua, in 2008 am cumparat un teren extravilan. Cand am cerut extras de carte funciara am vazut ca acesta este grevat de sarcini, respectiv \"C1 ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare - cumparare apartament ipotecat, riscuri florisimi florisimi Va rog sa ma lamuriti ce poate arata urmatorul paragraf dintr-un contract de vanzare: Imobilul nu este grevat de sarcini, cu exceptia ipotecii pentru suma de X ... (vezi toată discuția)
Prescriptie ipoteca imobil Selenus Selenus Buna ziua, problema este urmatoarea: pentru un credit ipotecar ce trebuia sa se incheie in 1993 (ultima rata) care este termenul de prescriptie? Adica de la ... (vezi toată discuția)