avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Redactare procura succesiune cu partaj voluntar verbal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Redactare procura succesiune cu partaj voluntar verbal

Buna ziua. O intrebare mai speciala. Cum se poate redacta, intr-o procura de reprezentare la succesiune, cotele unui partaj voluntar verbal? Deoarece in toate modelele de procura, este intr-o forma sau alta mentionat..... ""va stabili masa succesorală""...""cum ii place""..'?..... Imputernicitul nu trebuie sa se tina de intelegerea facuta in partajul voluntar verbal? Sau se omite pur si simplu in procura ""va stabili masa succesorală""? Implica o procura de reprezentare si posibilitatea de ridicarea de numerar in numele unui Mandatar, dintr-un cont bancar din masa succesorala? Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2022
sivi7, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:04, 23 Iunie 2022
Va stabili masa succesorala = va declara bunurile deținute în proprietate de către defunct.

Nu confundați masa succesorala cu cotele și cu partajul.
Cotele sunt cele stabilite de lege.
Iar în caz ca moștenitorii au în vedere un partaj viitor (după finalizarea dezbaterii succesiunii), în cuprinsul procurii trebuie menționat ca mandatarul este împuternicit pentru reprezentare la încheierea partajului și ce bunuri ia cel care lasă procura, din masa succesorala.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2022
raluk0207, utilizator

raluk0207 a scris:

Iar în caz ca moștenitorii au în vedere un partaj viitor (după finalizarea dezbaterii succesiunii), în cuprinsul procurii trebuie menționat ca mandatarul este împuternicit pentru reprezentare la încheierea partajului și ce bunuri ia cel care lasă procura, din masa succesorala.


Multumesc pentru raspuns.
deci partajul se poate face numai dupa finalizarea succesiunii?
sunt doua proceduri, care se pot face numai separat?
numai dupa obtinerei certificatului de mostenitor cu cotele legale?
deci un partaj voluntar inainte de obtinerea certificatului de mostenitor cu cotele legale nu este posibil?

deci in aceasi procura standard de reprezentare la succesiune, se adauga o clauza suplimentara ""ca mandatarul este împuternicit pentru reprezentare la încheierea partajului și ce bunuri ia cel care lasă procura, din masa succesorala. "?

Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2022
sivi7, utilizator
Nu se poate partaja inainte de dezbaterea succesiunii.
Acum, sincer, eu nu vad de ce nu s-ar putea face cele doua operatiuni concomitent daca exista intelegere intre comostenitori. Dar probabil din experienta, d-na notar are dreptate.
Oricum, se pot face succesiv si imediat.
In procura veti specifica: 1. reprezentarea la succesiune si 2. reprezentarea la incheierea actului de partaj voluntar in urmatoarele conditii (si veti specifica ce si cum se partajeaza pentru a nu avea surpriza sa va treziti cu bunurile partajate altfel decat va doreati).
Pentru ca trebuie intabulat certificatul de mostenitor. Ceea ce dureaza in medie vreo 10 zile.

irina.pricop a scris:

In procura veti specifica: 1. reprezentarea la succesiune si 2. reprezentarea la incheierea actului de partaj voluntar in urmatoarele conditii (si veti specifica ce si cum se partajeaza pentru a nu avea surpriza sa va treziti cu bunurile partajate altfel decat va doreati).da, asta este in definitiv problema.....surprize.......in functie de continut....unele texte model au fixat

Mandatarul/a meu/mea este de asemenea imputernicit/a să solicite deschiderea procedurii succesorale, să
solicite şi să obţină actele necesare dezbaterii succesiunii, să facă declarațiile necesare, să primească actele de
procedură, să propună şi să efectueze probatoriile necesare, să stabilească numărul şi calitatea moştenitorilor sa
participe la dezbaterea succesiunii, sa plateasca taxele și onorariile, sa ridice certificatul de mostenitor și, dacă
este cazul, certificatul suplimentar de mostenitor, sa solicite rectificarea rolurilor fiscale in baza certificatului de
mostenitor, sa realizeze orice tranzactie cu ceilalti mostenitori, """""""""inclusiv partajarea bunurilor"""""""""" care formeaza masa succesorala.

pasajele: "sa ridice certificatul de mostenitor" si "inclusiv partajarea bunurilor", trebuie omise die text........
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2022
sivi7, utilizator

Alte discuții în legătură

Cedare mostenire paveldaniela paveldaniela Ce formular trebuie folosit la notar pentru a imi ceda surorile terenul mostenit de la parinti?Ele sunt in Spania.Va rog daca puteti sa imi aratati un model.Va ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)
Succesiune 3my 3my buna ziua. am o problema : tatal meu a murit acum 2 ani si ceva. mai am o sora , iar mama acum traieste cu alt barbat . noi, copii suntem plecati in ... (vezi toată discuția)