avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumparat un apartament in baza unei promisiuni ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumparat un apartament in baza unei promisiuni bilaterale ...

Am cumparat un apartament in baza unei promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare si am achitat pretul intreg. Firma de la care am cumparat a intrat in insolventa si nu am incheiat contractul de vanzare cumparare in forma autentică. Apartamentul este finalizat, racordat la utilitati si locuit. M-am inscris la masa credala. Intrebarea mea este daca in cadrul acestei proceduri exista posibilitatea sa pierd atat banii cat si apartamentul.
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 12:04, 29 Iunie 2022
1. Daca este locuit, de ce nu ati incheiat ctr. final? E intabulat apartamentul?
2. De ce v-ati inscris la masa credala? Vreti banii inapoi?
3. Inteleg ca apartamentul il aveti in posesie, din moment ce e locuit si l-ati si achitat integral. Mergeti sa incheiati ctr final in forma autentica si sa vi se faca transferul dreptului de proprietate. de ce ar trebui sa pierdeti ceva?
Nu s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare deoarece apartamentul nu este intabulat. Pentru acest motiv m-am inscris la masa credala. Eu nu vreau banii, vreau sa raman cu apartamentul.
Motivul pentru care nu este intabulat? S-a facut dezmembrare/apartamentare? Este important motivul pentru ca in functie de el stim daca si cand si cum va (putea) fi inatbulat (sau nu).
In opinia mea nu aveti calitate de creditor 100%, e o situatie de tip struto-camila, aveti posesia/folosinta, ati achitat pretul integral insa nu vi s-a transferat dr. de proprietate. Mai degraba as merge la instanta sa oblig proprietarul, fie chiar si in procedura de insolventa, prin administratorul judiciar, sa intabuleze si sa inchie ctr. Sau sa pronunte instanta o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare in situatia in care termenul pentru incheierea ctr. final in forma autentica este scadent.
Procedura de insolventa abia este la inceput. Sunt in termenul de 10 zile de inscriere la masa credala. Poate administratorul judiciar sa încheie contractul in momentul acesta?
Da, poate, evident, are si interes sa o faca. Dar nu o va putea face fara ca imobilul (teren+apartamente) sa fie intabulat

Alte discuții în legătură

Valabilitatea unei facturi cu un dezvoltator in faliment seti seti Ce se intampla cu un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament insotit de o factura fiscala prin care cumparatorul se obliga sa achite contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare cu o firma aflata in insolventa ContSters241534 ContSters241534 Buna, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu o persoana juridica in 2007 pentru un apartament. Am achitat in totalitate contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare dezvoltator imobiliar ! stelutaalistar stelutaalistar Am incheiat cu un dezvoltator imobiliar un antecontract de vanzare-cumparare acum un an de zile pentru un apartament. Am platit atunci intregul pret si s-a ... (vezi toată discuția)