avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire fost soț decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire fost soț decedat

Bună ziua! Am o nelămurire în legătură cu următoarea speță: dacă în timpul căsătoriei soțul intră în posesia unui teren prin intermediul unui contract de vânzare-cumpărare, apoi după ceva timp divorțează pe motiv de părăsire de domiciliu al soției, iar după câteva luni acesta moare, cine este moștenitor? Fosta soție în proporție de 100%? Sau au drept de moștenire și părinții decedatului și frații acestuia? Mulțumesc anticipat!
Daca la data decesului, defunctul era divortat, fosta sotie nu il mosteneste, cel mult se poate cere partajul daca exista bunuri comune.
Da, erau divorțați la momentul decesului acestuia, însă terenul este un bun dobândit în timpul căsătoriei, deci să înțeleg este o chestiune de nuanță, în sensul în care, fosta soție nu il moștenește, ci i se cuvine terenul prin partaj? Și în acest mod, părinții și frații nu "primesc" nimic? Sper ca am inteles bine
Fostei sotii i se cuvine o cota parte din bun prin partaj, restul se imparte intre mostenitorii decedatului in care nu este inclusa si fosta sotie.
Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii (= data morții), nu există o hotărâre de divorţ definitivă.

Dacă există o hotărâre de divorț definitivă, atunci ... o fi ea supraviețuitoare, dar nu e și soție totodată.

În acest caz, moștenitorii defunctului sunt ascendenții privilegiați (părinții) și colateralii privilegiați (frații).
În moștenire intră doar partea din bun (teren) care a aparținut decedatului. Nu și partea altora, eventual încă vii și neîngropați. (cum ar fi partea din bun a fostei sale soții).

Fosta soție păstrează ceea ce avea, adică partea ei din terenul care (aparent) este bun comun.

Partajul se va face între fosta soție și moștenitorii defunctului (părinții și frații).
În funcție de caracteristicile terenului, partajul poate fi în natură (dacă este lotizabil) sau prin atribuirea lui către unul dintre coproprietari cu plata unei sulte către ceilalți.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2022
romascanu, moderator
Buna ziua,

Daca a survenit divortul, atestat prin hotararea judecatoreasca, fosta sotie isi pierde dreptul de a succede.

Daca, insa , au fost dobandite bunuri proprietate comune, devalmasa, de catre soti, aceasta detine , dupa decesul sotului, cota de 1/ 2 din dreptul de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)