avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Trebuie sa fac succesiunea pentru bunuri (locuinte) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Trebuie sa fac succesiunea pentru bunuri (locuinte) care se afla ...

Trebuie sa fac succesiunea pentru bunuri (locuinte) care se afla in 2 judete, ambele in Romania. Am citit aici pe forum ca se face unde este ultimul domiciliu al defunctului.

Totusi, cineva mi-a zis ca trebuie sa o fac de 2 ori, pentru ca notarul nu poate sa lucreze in alt judet. Este adevarat ?
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2022
rodrey, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 15. lit a din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995

a) procedura succesorală notarială este de competenţa notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu;

La acest notar veți aduce dovezi cu privire la bunurile defunctului, indiferent unde ar fi ele situate.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2022
romascanu, moderator
Mersi pentru raspuns.

Fara sa dau nume, persoana care a decedat locuia si avea domiciliul la sat. Sunt 2 orase in apropierea satulul, unul mai mare si unul mai mic.

Am mers in orasul mai mare la un notar. Dar notarul se afla in concediu si secretara a zis ca trebuie sa merg in orasul cel mic, pentru ca notarul cu care ea lucreaze/pentru care ea lucreaze nu poate sa ma ajute si 'cica' satul ar apartine de orasul cel mic.

Cu ce am gasit pe internet, orasul cel mic ar avea cam 2 notari si lor telefonul nu le-a raspuns.

Stiu ca ar putea sa fie courtesy/curtoazie intre notari si nu ar vrea unul sa ii ia munca celuilalt. Ambele orase sunt in acelasi judet, la o distanta mai mult sau mai putin egala.

Este vreo lege sau e doar courtesy intre notari ?

Aici sa ma adaug ca am citit online despre procura speciala si cum ca anumite persoana au reusit sa finalizeze succesiunea in alt judet decat in care a fost domiciliat defunctul, dar nu stiu in ce termeni si conditii se incadreaza aceasta procura.


Ce ma intereseaza este daca ar trebui sa ma concentrez sa iau legatura cu cei 'din orasul mic' a caror telefone suna dar nu raspund sau legal ar fi o cale prin care as putea rezolva cu succesiunea cu notari din orasul mare, unde sunt mai multi ?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2022
Manuela Rășină, administrator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Credeți că am vreun glob de cristal, ca să ghicesc ce nu povestiți?

O să recurg la un exemplu.

Comuna Poplaca este în circumscripția Judecătoriei Sibiu.
Tot în circumscripția Judecătoriei Sibiu sunt și orașele Cisnădie și Ocna Sibiului (unul mai mare, altul mai mititel).
Și, bineînțeles, (ăl mai mare) Municipiul Sibiu este în circumscripția Judecătoriei Sibiu

Să presupunem că defunctul a avut ultimul domiciliu în localitatea Poplaca.
În Poplaca nu cred că găsiți birou notarial, dar ați putea să găsiți unul în Cisnădie și mai multe în Sibiu. (toate aceste localități fiind în circumscripția Judecătoriei Sibiu).
Și repet: procedura succesorală notarială este de competenţa notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu.

Circumscripțiile judecătoriilor sunt stabilite prin Hotărârea nr. 102/2021 a Consiliului Superior al Magistraturii

Credeți că le-au stabilit 2 notari la o bere sau Icsulescu prin procură specială!?
Dacă vreți să vă orientați după ceea ce ați auzit la radioșanț, este libertatea dvs.

Însă, în drept, unele cauze vi s-ar putea părea că seamnă, dar sigur ... nu răsar.

Spre pildă, este posibil ca în cauza lui Icsulescu să se fi stabilit competența în raport de ultimul domiciliu al celui din urmă decedat din șirul autorilor, cum este în cazul moștenirilor succesive
Într-o astfel de situație, este posibil să avem mortul nr. 1 cu ultimul domiciliu la Poplaca și competența la București, atrasă de ultimul domiciliu (București) al îngropatului nr. 2 (acela dintre autori care a decedat cel din urmă)

Nu vă mai luați după ce a făcut vecinul Vasile, că viata voastră nu e copy-paste după a nimănui. Iar amănuntele contează.

Aveți aici Hotărârea CSM nr. 102/2021
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala a notarului bukinst bukinst In situatia dezbaterii unei succesiuni, decedatul avand domiciliul intr-o localitate rurala aflata la egala distanta de 3 orase in care se gaseste un birou ... (vezi toată discuția)
Intrebare karcsika1958 karcsika1958 Pentru dezbaterea o succesiune,,ex ramase pentru teren agricol cu vegetatie forestiere si este numai act de mana de contract vanzare cumparare,Se pot dezbate ... (vezi toată discuția)
Succesiune macinic macinic Buna ziua, As dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru dezbaterea succesiunii. Aceasta poate avea loc numai in judetul unde defunctul a locuit sau se poate ... (vezi toată discuția)