Buna ziua. In cazul in care o matusa (care are 2 copii), doreste sa doneze unui nepot o parcela de pamant ptr a-si face casa, aceasta donatie poate fi atacata de copii acesteia dupa decesul donatoarei? Sau ce tip de act ne sfatuiti sa facem, sa nu ne trezim ca se construoeste casa, apoi se ataca donatia.
Copiii matusii sunt mostenitori rezervatari iar acestia au dreptul sa atace liberalitatile facute de mama lor in limita rezervei succesorale, adica a 1/2 din ce li s-ar cuveni in mod normal in calitate de mostenitori legali. Daca matusa mai are si alte bunuri si se constata ca prin aceasta donatie nu li s-a incalcat rezerva, nu sunt probleme fiindca pana la urma, in timpul vietii, orice persoana poate face ce doreste cu bunurile sale. Avand in vedere ca este vorba de un nepot, sugerez sa se faca un contract de vanzare, cu un pret credibil (nu derizoriu) si care sa si fie platit de catre nepot/primit de catre matusa intr-o maniera demonstrabila. Acela nu va putea fi atacat sau chiar daca va fi, cata vreme s-a platit pret corect, nu au castig de cauza pe considerentul donatiei deghizate.
Contract neatacabil
vio40
Buna ziua!
As avea si eu o intrebare.
O cunostinta doreste sa imi lase un apartament.Problema este ca dansul mai are rude carora nu doreste sa le lase nimic ... (vezi toată discuția)