Buna, suntem o familie de patru persoane. Doi parinti care traiesc, plus eu si fratele meu. Parintii stau intr-un apartament de 3 camere iar mama a primit mostenire de la sora ei un alt apartament de 2 camere. Mama a decis sa ii dea apartamentul cu 2 camere lui frate-miu iar cel cu 3 camere in care traiesc parintii sa-mi ramana mie dupa moartea amandurora.
Am evaluat cele doua apartamente la valoarea de 63000, respectiv 50000 euro iar eu trebuie sa-i platesc diferenta lui frate-miu. Intrebarea este, cat trebuie sa-i platesc? Diferenta full de 13000 euro sau jumate din aceasta suma, adica 6500?
Nu trebuie sa ii platiti nimic, pentru ca suma nu reprezinta nimic, cât timp trăiesc părinții.
Dacă aveți în vedere drepturile succesorale, orice pact asupra unei moșteniri viitoare este lovit de nulitate absoluta.
Nici după decesul părinților nu trebuie sa ii achitați nimic, pentru ca apartamentul cu 2 camere pe care îl primește, ii satisface rezerva succesorala (care e jumătate din cota legala, adică 1/4)