avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cerere daune dupa accident rutier. Poate cere daune ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cerere daune dupa accident rutier. Poate cere daune materiale o societate comerciala dizolvata, ...

Poate cere daune materiale o societate comerciala dizolvata, in situatia in care un taxi i-a distrus un autoturism din dotare (care a fost dezmembrat)?
Speta este urmatoarea: In 2020 un taxi mi-a distrus autoturismul (inregistrat pe un SRL la care eram actionar si administrator) intr-un accident rutier. Politia m-a declarat vinovat, dar la procesul pe care l-am intentat am obtinut o sentinta definitiva care "anuleaza procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei". In cadrul procesului expertul numit de judecatorie scrie in raport ca vinovat de producerea accidentului este conducatorul taxiului , intrat in depasire neregulamentara pe marcaj de linii paralele care delimitau spatiu interzis circulatiei.
Intrebari:
1. Pot cere daune materiale ptr. distrugerea autoturismului dupa cca 2 ani (in august se implinesc 2 ani)?
2. Masina distrusa era inregistrata pe firma mea, pe care intre timp am inchis-o (dizolvare la cerere).
Cine poate cere despagubiri: firma dizolvata sau eu ca persoana fizica ?
Cui cer despagubiri: conducatorului de taxi sau firmei pe care este inregistrata taxiul?
3. Care sunt sansele sa castig procesul si sa obtin ca despagubiri contravaloare de piata a masinii distruse?
Multumesc anticipat pentru toate raspunsurile.
Cel mai recent răspuns: augustinalexandrescu@yahoo.com , utilizator 23:02, 5 Iulie 2022
Buna ziua,

Daca firma este dizolvată și dacă firma era proprietara masinii, nu se pot intenta actiuni in instanța de către aceasta și nu mai poate avea calitatea procesuala activa nemaiavând capacitate de exercitiu. Este ca și cum un decedat ar formula o acțiune in instanța.

Cu stima.
Multumesc pentru raspuns.
Solutia pare putin stramba: Un politist stabileste gresit (intentionat sau din incompetenta) vinovatul unui accident rutier , iar consecintele sunt:
- soferului nevinovat i se ia carnetul (daca nu as fi facut contestatie) si plateste amenda
- soferului nevinovat i se mareste asigurarea RCA in anii urmatori
- soferul nevinovat pierde o masina care este casata si nu primeste nici o despagubire.
Daca politistul stabilea corect vinovatul , toate cele 3 pierderi de mai sus nu s-ar fi intamplat.
Seara buna,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire rca in cazul contestarii procesului verbal de catre vinovat Alin15572 Alin15572 Buna ziua, Acum 2 saptamani am fost implicat intr-un accident rutier pe raza orasului Bucuresti. Eu circulam regulamentar pe banda 3 a bulevardului, de pe ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea vinovatului la politie intr-un accident rutier fara victime Florin_Gabriel Florin_Gabriel Buna ziua, as avea si eu o problema daca ma puteti ajuta. De curand masina mea a fost lovita in parcare ca urmare a impactului dintre doua autovehicule din ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - vatamare corporala Antoaneta2010 Antoaneta2010 Vineri, 04.07.2014, ora 23.30, sotul meu a fost implicat intr-un accident rutier. Mai exact, pe un drum judetean, o basculanta a patruns pe sensul lui de mers, ... (vezi toată discuția)