Am cumparat acum 2 ani o casa intr-un complex de 10 proprietati (case). Canalul colector al cartierului trece pe sub terenul meu intr-un sistem de 5 bazine (fose) dintre care 2 sunt pe terenul comun (in indiviziune) si 3 sunt chiar pe terenul meu.
Aceasta statie de tratare a apelor menajere nu are aprobare valabila de functionare (e.g. autorizatie pentru gospodarirea apelor, autorizatie pentru deversare intr-un canal ANIF). Functionarea este defectuoasa si am in primul rand o mare problema cu mirosul provenit de la aceasta statie.
Cartierul a fost dat in folosinta in 2007. Intre timp s-a construit reteaua publica de canalizare la care au acum accest direct toate cele 10 proprietati. Vecinii nu vor sa se mute la reteaua publica pentru motivul ca inseamna o cheltuiala suplimentara.
Cand am cumparat nu a existat nici o mentiune in CF sau in contractul de vz despre existenta unei servituti.
Pot sa oblig vecinii sa nu mai foloseasca terenul meu pentru trecerea subterana a canalizarii avand in vedere ca se pot conecta direct cu costuri mici la canalizarea publica si in plus imi produc un mare disconfort dpdv al mirosului. Ca sa nu mai mentionez faptul ca acest sistem privat al cartierului functioneaza fara autorizatii valabile, inclusiv deversare ilegala.
Puteti purta o discutie cu vecinii in care sa le cereti chirie/ an pentru utilizarea terenului dvs.
Puteti sesiza Agentia de mediu pentru poluare si lipsa autorizatie de functionare, daca se refuza conectarea la reteaua comuna. Posibil a se primi o amenda contraventionala, la care puteti plati si dvs. Dvs. ar trebui sa fiti racordat la reteaua stradala.
Puteti sesiza DJSP pentru disconfortul creat, in conditiile refuzului de racordare a vecinilor la reteaua stradala. Posibil a se primi o amenda contraventionala.
Daca problema nu se rezolva, puteti sesiza instanta si cere obligarea vecinilor sa se racordeze la reteaua stradala.