avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua. In urma unui test de paternitate cerut de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua. In urma unui test de paternitate cerut de tata,s-a ...

Buna ziua. In urma unui test de paternitate cerut de tata,s-a constatat că nu el este tatăl biologic al copilului la care a plătit pensie alimentara până acum. As vrea sa știu dacă aceasta pensie se poate recupera de la mama,sau rămâne să nu se mai plătească de acum? Mulțumesc.
depinde de niste lucruri; de exemplu daca tatal era sotul mamei cand a fost conceput/nascut copilul; si de altele
Erau căsătoriți,iar tatăl a recunoscut copilul că fiind al lui. După trei ani de la divorț și de plata a pensiei,tatăl a hotărât să facă testul ADN,in urma căruia a rezultat că nu este părintele biologic. Întrebarea era daca,in această situație tatăl poate pretinde să i se returneze pensia plătită până în acest moment?

irina.pricop a scris:

depinde de niste lucruri; de exemplu daca tatal era sotul mamei cand a fost conceput/nascut copilul; si de altele

nu e vorba ca tatal a recunoscut copilul; copilul conceput si nascut in timpul casatoriei se prezuma ca este al sotului; tatal poate pretinde; este de vazut si ce i se va acorda din ce pretinde
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
poate cere pensia inapoi ca plata nedatorata.
Art. 534. -
Dacă, din orice motiv, se dovedeşte că întreţinerea prestată, de bunăvoie sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, nu era datorată, cel care a executat obligaţia poate să ceară restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, în realitate, obligaţia să o presteze, în acest din urmă caz, pe temeiul îmbogăţirii fără justă cauză.
Parerea mea este ca nu se aplica articolul referitor la plata nedatorata deoarece la momentul efectuarii plata era datorata cf unei sentinte judecatoresti care se baza pe faptul ca debitorul obligatiei este tatal copilului, iar aceasta din urma este o prezumtie; ca nu e corect ce s-a intamplat, e altceva; mai degraba as solicita despagubiri mamei pentru ca a ascuns ceea ce doar ea putea stie; insa si acest lucru trebuie sa fie demonstrat. Dar de datorat plata, o datora ....

Alte discuții în legătură

Test adn dany6969 dany6969 Doresc sa fac un test ADN al copilului meu care implineste 18 ani in noiembrie 2015. Daca mama copilului nu doreste sa faca testul cum procedez. In cazul in ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)