avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical ptr. persoanele care însoțesc un ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical ptr. persoanele care însoțesc un bolnav oncologic ...

Concediu medical ptr. persoanele care însoțesc un bolnav oncologic la tratamente.
Am înțeles că a apărut o lege în aprilie care spune că ai dreptul maxim 45 de zile pe an să însoțești un bolnav oncologic la tratamente, investigații.
În 1 iulie am fost cu un adult oncologic la hematolog și am abordat această problemă.
Medicul hemato-oncolog a spus că legea se referă strict la copiii până în 18 ani.
Dvs. ce spuneți ?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2022
Boianu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 06:06, 7 Iulie 2022
Bună ziua,


Medicul hemato-oncolog a spus că legea se referă strict la copiii până în 18 ani.
Dvs. ce spuneți ?

Că pe partea legislativă medicul nu este, cel puțin deocamdată, bine informat - lucru nu tocmai în regulă, pentru că e cel care acordă concediul medical pentru însoțitorii bolnavilor.

Primul dintre cele două tipuri concedii medicale apărute acum câteva săptămâni este cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, introdus prin Legea 24/2022. Potrivit ordinului, “certificatul de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani se eliberează persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente, de către medicul specialist al pacientului oncologic”.

www.avocatnet.ro/articol_611...

Aveți aici detalii:
www.avocatnet.ro/articol_583...
Concediul medical plătit pentru îngrijirea pacienților adulți cu afecțiuni oncologice a fost inserat în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii medicale la care au dreptul salariații. Pentru a fi acordat, concediul necesită un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (...) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, este explicat în actul normativ.



Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2022
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La cate zile de concediu medical am dreptul cand am un copil bolnav de cancer? geandan geandan va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea pe care o am din ianuarie cu copilul meu de 3 ani care e bolnav de cancer. ma intereseaza la cate zile de ... (vezi toată discuția)
Refuz acordare concediu medical pentru un pacient cu cancer andry12 andry12 Buna ziua. Va cer ajutorul intrucat am ajuns la disperare cu doctorii din Romania si nu mai stiu la cine sa apelez si cum se aplica legea in tara ... (vezi toată discuția)
Medical pentru copii Radu Ane Radu Ane Buna ziua! Am si eu cateva intrebari la care nu gasesc raspuns. Am 2copii, ambii sub 7ani. La cate zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului am ... (vezi toată discuția)