avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Este posibil, fara ca reclamantul sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Este posibil, fara ca reclamantul sa sufere, daca ...

Buna ziua. Este posibil, fara ca reclamantul sa sufere, daca se face o sesizare catre organele respective, cum ca firma XYZ nu ofera in contract salariul brut real? Pe langa asta, orele lucrate sunt mai multe fata de cele specificate in contract, iar in fiecare saptamana, totalul orelor depasesc 40 de ore, iar restul, care conform legii (daca nu ma insel), ar trebui sa se adauge ca ore suplimentare, si platite ca suplimentare, iar acestea nu se adauga. Se stie ca prin agricultura, constructii, etc, se lucreaza cu scheme de genul marca "3000 brut" in contract, si se ofera mai mult la net. Daca se face o sesizare catre ITM, ANAF, etc, reclamantul cam isi taie craca de sub picioare? Adica mai mult ca sigur organele respective o sa gaseasca nereguli si chestii nedeclarate de catre patron, dupa o verificare la sange, dar o sa il vaneze si pe reclamant apoi?
Daca angajatorul, din constructii sa zicem, nu respecta anumite drepturi ale angajatului, atunci acel angajat cum poate sa faca o reclamatie fara sa fie afectat in final? Este posibil?
Cel mai recent răspuns: Ethan Winters , utilizator 17:08, 10 Iulie 2022
ANAF-ul și ITM-ul au obligația sa păstreze confidenţialitatea asupra identităţii persoanei care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvăluie angajatorului, prepuşilor săi sau altor persoane faptul că efectuează controlul ca urmare a unei sesizări.

Cornel Vasile a scris:

ANAF-ul și ITM-ul au obligația sa păstreze confidenţialitatea asupra identităţii persoanei care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvăluie angajatorului, prepuşilor săi sau altor persoane faptul că efectuează controlul ca urmare a unei sesizări.

Ok, dar daca reclamantul, care si el a avut, de exemplu, contract de 3000 brut semnat, dar in mana primea mai mult (ca asa este traditia in constructii, mai ales la noi in tara), nu o sa fie vanat de ITM si ANAF dupa ce termina cu patronul firmei respective (care clar face evaziune fiscala, pe langa alte lucruri nerespectate), iar pe langa reclamant, o sa aiba probleme si ceilalti angajati (ei fiind incadrati tot cu 3000 brut in contract, dar primesc mai mult)?
Reclamatii anonime, sau "ponturi", nu se pot face si sa se transmita la organele respective?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control itm iuliaalba iuliaalba Buna ziua! Ma intereseaza sa stiu, daca in cazul unei sesizari facute de un salariat la ITM, in cazul de fata ITM Alba, inspectorii de munca vor anunta firma ... (vezi toată discuția)
C.i.m 4 ore Barbu1 Barbu1 buna ziua M-am angajat la un restaurant ca aj de bucatar cind m-am angajat patronul mi-a spus ca are o situatie financiara mai dificila si sa acept c.im de 4 ... (vezi toată discuția)
Buna seara, ContSters338154 ContSters338154 Domne,cui trebuie sa ma adresez sa: ~aduca la cunostinta patronului meu ca eu nu am nici o vina ca el nu are angajati suficienti si din aceasta cauza eu ... (vezi toată discuția)