Buna ziua! Am si eu o intrebare in legatura cu protectia muncii. Sunt angajat la o firma pe pozitie de programator. Recent ni s-a spus ca trebuie sa instalam niste echipamente in mai multe locatii din Europa, cu urmatoarele mentiuni:
- echipamentele au ~30kg, deci e vorba de lucrat cu greutati mari
- aceste echipamente trebuie conectate la curent prin niste PDU (Power Distribution Unit) pe care le instalam tot noi, deci e vorba de lucrat cu, anume, curent electric, valori chiar mari
Intrebarile mele:
1. Nu trebuie facut SSM/oferit echipamente de protectie, atat pentru greutati cat si pentru curent?
2. Trebuie mentionata aceasta activitate in contractul meu de munca?
Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti ce ar trebui sa faca angajatorul a.i. eu sa fiu acoperit 100% in cazul unui accident.
Instruire/ instructiuni detaliate, dotare cu echipament individual de protectie, dotare cu echipamente de munca, completare atributii in fisa de post, utilizare numai de personal calificat pentru activitatile prestate, autorizare personal pentru prestare anumite activitati, etc. Toate in sarcina angajatorului conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art.13
Obligatia dvs. este sa va asigurati ca sunt indeplinite cerintele susmentionate. Nu se indeplinesc puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
In ceea ce priveste manipulare maselor angaqjatorul ar tr sa inceapa prin revizuirea evaluarii riscurilor unde va identifica si evalua noul risc. Apoi in baza evaluarii va intocmi planul; de prevenire si protectie prin care va stabili masuri tehnice, sanitare, organizatorice si de alta natura pentru a diminua sau elimina riscul. Angajatorul are obligatia sa elaboreze instrucţiuni proprii de securitatea si sanatate in munca pentru manipularea prin purtare a maselor. care se vor utiliza in cadrul instruirii lucratorilor care efectueaza astfel de activitati. De asemenea controlul medical efectuat prin medicul de medicina muncii trebuie sa confirme prin fisa de aptitudine ca lucratorul este apt pentru manipularea manuala a maselor.
In instrucţiunile proprii de securitatea si sanatate in munca se va stabili care sunt masele maxime admise de transportat, de susţinut sau de ridicat, în raport cu vârsta şi sexul. De exemplu in vechea legislatie (care in prezent este folosita orientativ la intocmirea instructiunilor proprii) era prevazut ca un barbat cu varsta cuprinsa intre 22 si 45 de ani poate manipula mase de pana la 50 kg..
In schimb pentru lucrul cu instalatii sau echipamentele electrice este necesara calificarea in meseria de electrician Art. 3.3.25. din HG 1146/2006 privind cerintele minime pentru asigurarea securitatii şi sanatatii lucratorilor care utilizeaza la locul de munca echipamente de munca
"Instalatiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie exploatate, intretinute, reglate, reparate şi puse sub tensiune numai de catre personal calificat in meseria de electricianautorizat din punctul de vedere al securitatii muncii. Autorizarea personalului pentru lucru la instalatiile tehnice electrice in activitatile de exploatare, intretinere şi reparatii trebuie sa se realizeze, conform regulamentului pentru autorizarea electricienilor din punctul de vedere al securitatii muncii, pe baza de examen medical, psihologic şi test de verificare a cunoştintelor profesionale, de securitate şi sanatate in munca şi de acordare a primului ajutor."