Ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie de sfatul Dumneavoastra. Locuiesc intr-un bloc la etajul 2. Instalatia de distributie gaze naturale, asa cum a fost conceputa, tranziteaza apartamentul in care locuiesc ( hol si bucatarie) si alimenteaza mai apoi etajele superioare strapungand bucatariile. Doresc sa realizez separatie de gaze si avand in vedere faptul ca sunt primul apartament prin care instalatia alimenteaza restul etajelor sa mut partea comuna la etajul superior. Am contractat o firma pentru realizarea proiectului care sa cuprinda toate aceste modificari dar ma lovesc de refuzul vecinului de la etajul superior, acesta nedorind "modificari si lucrari" in apartamentul dansului. Exista o solutie legala prin care sa pot convinge proprietarul sa accepte solutia, atata timp cat costurile modificarii sunt suportate de mine?
In mod normal, ar trebui intocmit un proiect pentru scoaterea instalatiei de distributie pe casa scarilor si fiecare apartament sa fie racordat si sa se monteze contor de gaze pe fiecare apartament. Astfel, fiecare proprietar va plati numai ceea ce consuma, nu la pausal ca in prezent. Nu s-au iscat discutii pana acum, legate de consum ?
Lucrarea se poate face prin asociatia de proprietari, din fondul de reparatii.
ISU, la o verificare in locatie va impune scoaterea retelei pe casa scarilor. Nu se permite legal, montarea de contor de gaze in apartament.
Legal imnstalatia magistrala ar fi trebuit proiectata de la bun inceput in partea comuna de condominiu
Aveti cunostiinta cine a solicitat primul bransarea la instalatia de gaze respectiv cine a suportat c/v instalatie parte comuna?
Sistemul de alimentare cu gaze de care vorbiti era cel anterior anilor '90 cand se construiau blocuri dupa alte normative. Initial blocurile s-au construit cu prize trifazice pentru aragaze electrice. Prin anii '80 s-au modificat normativele si s-au introdus gaze in blocurile mai nou construite. Trecerea dintr-un apartament in altul, prin bucatarie a fost solutia cea mai ieftina, fiind luat in considerare doar alimentarea cu gaz metan a aragazelor. Mult mai tarziu, prin anii '2000 a venit moda cu centrale proprii, de apartament, cand locatarii s-au saturat sa plateasca degeaba apa calda si caldura (ne)furnizata, de fapt.
Firma de gaze a impus montarea tevilor de distributie pe casa scarilor si racorduri individuale, pe apartament, in vederea contorizarii. Costurile cu teava noua au fost suportate de locatarii care au dorit sa-si monteze centrala indiviidduala. Cand s-au racordat alti vecini, acestia au trebuit sa-i despagubeasca pe cei care au platit initial.
Asociatia de proprietari nu a avaut niciun rol.
In blocul dvs., daca a ramas teava de distributie gaz prin bucatarie, cel mai probabil, nu toti locatarii au centrala proprie in acest moment.
Nu veti primi accept de la firma de gaze sa scoateti teava doar din apartamentul dvs. Se va cere proiect pentru toata scara, asa cum am mentionat in comentariul meu anterior.