avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Delegarea dreptului de a semna contracte a unui SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Delegarea dreptului de a semna contracte a unui SRL

Buna seara,
Este vorba de un SRL cu 2 asociati, 50-50% cu drepturi egale, doar unul din ei fiind administrator.
Doresc sa aflu, daca printro procura / imputernicire semnata de administrator ( unul din asociati ) se poate delega dreptul de a angaja societatea in raporturi comerciale (semna contracte) , celuilalt asociat?

Multumesc anticipat.
GV
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2010
GV, utilizator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 01:37, 19 Ianuarie 2010
se poate prin procura notariala. in aceeasi masura, avand in vedere ca sunteti cel de al 2-lea asociat puteti si fara procura sa angajati raspunderea societatii .
livia.mazare a scris:
avand in vedere ca sunteti cel de al 2-lea asociat puteti si fara procura sa angajati raspunderea societatii .

Ma tem ca raspunsul de mai sus e total eronat. Reprezentarea si angajarea societatii se face doar de catre administrator, care poate delega aceasta atributie numai daca i se permite prin actul constitutiv, caz in care nu e nevoie de autentificare ci doar de o decizie a administratorului. Daca nu, e nevoie de decizie a adunarii generale a asociatilor.

Asociatii nu pot reprezenta societatea in virtutea simplului fapt ca sunt asociati.
Multumesc pentru raspunsurile primite.

GV
GV a scris:

Doresc sa aflu, daca printro procura / imputernicire semnata de administrator ( unul din asociati ) se poate delega dreptul de a angaja societatea in raporturi comerciale (semna contracte) , celuilalt asociat?

Bineinteles ca se poate. Se face o simpla delegatie, nu neaparat la notariat.
Nu este nevoie de hotarire AGA.
Deoarece in firma sunt doar 2 asociati (fiecare detine 50%), daca asociatul neadministrator accepta mandatul, se considera ca asociatii au fost de acord in unanimitate.

Administratorul isi poate substitui orice persoana, fie ca o face licit, fie ilicit.
Substituitul devine si el reprezentant cu puteri depline al firmei.
Acea persoana va angaja legal societatea.
Legea il sanctioneaza cu raspunderea solidara doar daca exista o paguba. (art. 71)

In cazul asociatului (50%) care nu este dministrator de drept, in cazul in care face orice fel de operatiune de reprezentare si adminstrare (cu acordul tacit al asociatului), el devine administrator DE FACTO.

Ca sa iti raspund mai simplu, daca te intelegi cu asociatul (te deleaga verbal), nu este nevoie sa faci nici o hirtie de imputernicire.
Daca totusi clientii sau partenerii solicita o dovada a mandatului, poti intocmi o imputernicire.
Normal ca la cistig se bucura toata lumea.
Doar la paguba apar probleme si raspund solidar amindoi pentru fapta substituitului.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire pt a reprezenta sc mihamagda mihamagda Buna ziua , Am o societate in care sunt asociata 50% . Amandoi administratori . Pot imputernici o terta persoana pentru a reprezenta soc in locul meu in ... (vezi toată discuția)
Imputernicire de administrare SFARTZ ANDREEA SFARTZ ANDREEA as vrea sa stiu de ce documende este nevoie pentru a face aceasta imputernicire la notarul public...adica administratorul vrea sa nu mai auda de mers pe ici pe ... (vezi toată discuția)
Actiune in nulitate rebecaiban rebecaiban de la inceput doresc sa va specific ca vreau sa imi pritejez asociatul A. eu detin 90 %, iar el 10&.administrator era persoana x.La o cumparare de imobile, ... (vezi toată discuția)