avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Speță licitație dosar executare silită
Discuție deschisă în Executare silită

Speță licitație dosar executare silită

Buna ziua,
Recent, am participat la o licitație de vânzare imobiliară din cadrul unui dosar de executare .
Anterior începerii licitației am dispus (înregistrat) cererea de participare și oferta de cumpărare, împreuna cu dovada depunerii prin transfer bancar (internet banking) a cauțiunii și copia actului de identitate. Oferta de cumpărare a fost egala cu prețul de pornire al licitației.
Ulterior, desfășurarea licitației la termenul stabilit a fost amânată pentru un nou termen pe motiv că nu există depusă garanția de participare la licitație, invocându-se nerespectarea dispozițiilor art. 506 (1) VCpC.
In legătura cu aceasta, mi s-a explicat faptul că deși transferul bancar a fost realizat (și procesat de banca expeditorului) în ziua precedentă licitației iar dovada transferului (semnată) a fost depusa împreună cu celelalte documente - la momentul începerii licitației, in contul bancar al executorului, sumele nu au fost (încă) recepționate.

Din art. 671 (2) al Codului de Procedura Civilă (varianta consolidată), eu înțeleg că în vederea participării la licitație este nevoie sa depun „dovada depunerii” cauțiunii.
Totuși, aș dori să știu dacă prin sintagma „la dispoziția executorului judecătoresc” din art. 768 (1) CPC, se înțelege că sumele trebuie să fie disponibile efectiv în contul executorului judecătoresc? Indiferent de posibile întârzieri din cauze ce nu țin de licitator (ex. probleme cu sistemele informatice ale băncilor în recepționarea și procesarea plăților); în ciuda faptului că acesta este de bună credință?
Menționez faptul că am participat și la alte licitații în care am urmat exact aceeași abordare și nu am avut niciodată probleme.

Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Imobil executare silita curios12 curios12 Buna ziua, Am si eu urmatoarea dilema: Urmaresc de ceva vreme un imobil executat silit de catre un executor judecatoresc catre care am inaintat si o oferta ... (vezi toată discuția)
Adjudecare licitatie exec silita cf. art.845(8) c.pr.cv. woe woe Doresc sa particip la o licitatie organizata de un executor judecatoresc, in Bucuresti, pentru un imobil al carui pret de evaluare a fost redus cu 75% (de la ... (vezi toată discuția)
Abuz sau nu? urgent Ofof Ofof Buna seara Azi am participat la o licitatie publica, care era la al 3-lea termen (pretul era scazut la 75% din evaluarea imobilului). Am fost 2 licitatori ... (vezi toată discuția)