avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5% la V-C in 2023 si impozit la vanzarea a doua ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5% la V-C in 2023 si impozit la vanzarea a doua ap.? Intrebare ...

TVA 5% la V-C in 2023 si impozit la vanzarea a doua ap.?

Intrebare 1:
Daca in ianuarie 2022 am incheiat un antecontract pentru un ap. in constructie si am achitat integral (cu TVA 5%), iar contractul final va fi probabil semnat in 2023/2024, anul viitor voi mai putea cumpara un al doilea ap. cu TVA 5% sau voi intra la TVA 19%? Prevederile din OG 16/2022 nu m-au lamurit.

Intrebare 2:
In ianuarie 2022 am cumparat in coproprietate (cote 1/2) un ap. (bloc vechi, de la pers. fizica, aprox. 40.000 euro) cu scopul de a-l inchiria. In februarie a inceput razboiul, l-am scos la vanzare, semnat antecontract si in aprilie l-am vandut cu 8000 euro mai scump (dupa ce l-am renovat si mobilat).
Daca anul acesta vreau sa mai vand un alt ap., proprietatea mea exclusiva, intr-un bloc nou 2021 (cumparat in octombrie 2021, dar cu antecontract din ianuarie 2020), trebuie sa achit vreun impozit/venit/profit? Se considera activitate comerciala?

Intrebarile privesc doua persoane diferite. Va multumesc anticipat pentru orice lamuriri.

Alte discuții în legătură

Tva la un antecontract pentru apartament in constructie? cioclud cioclud am incheiat un antecontract pentru apartament in constructie in 2021 cu act aditional de prelungire a termenului de vanzare cumparare in 2022 pentru anul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am incheiat o promisiune bilaterala pentru un apartament ... vasilicap vasilicap Buna ziua Am incheiat o Promisiune bilaterala pentru un apartament intr un bloc nou in 2021 cu 5% tva. Am încheiat un act adițional in 2022 in care se ... (vezi toată discuția)
Antecontract semnat in 2021 tva 5% ,predare imobil in 2024 , cat este cota de tva? BucurI BucurI Antecontract semnat in 2021 pentru o locuinta cu plata avans la dezvoltator cota tva 5% , predare imobil in 2024, se aplica cota de tva de 9%? Buna ... (vezi toată discuția)